Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη από την Ελλάδα για το μνημόνιο με την...

Τελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη από την Ελλάδα για το μνημόνιο με την Τουρκία

Tην έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μνημονίου συνεργασίας, που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.

 

Στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε περιθώριο έως την Πέμπτη να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Λίβυος πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως persona non grata.
Στην Αθήνα προσκλήθηκε και ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, ο οποίος εκπροσωπεί την αντιπολίτευση στην χώρα.

Εξηγήσεις για τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης ζήτησε και η Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει μέσω του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Γεννηματά τη δυσφορία του. «Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών» είχε δηλώσει ο κ. Γεννηματάς.

Η κίνηση αυτή είναι μία ακόμα στον σχεδιασμό της «Γαλάζιας Πατρίδας», βάσει του οποίου η Τουρκία επιχειρεί να οικειοποιηθεί μέρος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζοντας τη θέση ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ