Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΔουλειά: 5 tips για να βρείς άμεσα εργασία

Δουλειά: 5 tips για να βρείς άμεσα εργασία

Πρακτικές συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις όταν ψάχνεις δουλειά στην Ελλάδα ή το εξωτερικό

Το να βρεί κανείς εργασία στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία που περιλαμβάνει ατελείωτες ώρες αναζήτησης αλλά και πιθανές απορρίψεις. Η συγγραφή ενός ολοκληρωμένου και στοχευμένου βιογραφικού σημειώματος, η σωστή αναζήτηση πιθανών θέσεων εργασίας αλλά και η εφαρμογή έξυπνων τεχνικών για την προσέλκυση εργοδοτών, μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν όσους αναζητούν άμεσα εργασία.

Γράψε το κατάλληλο βιογραφικό

Η συγγραφή και η κατάλληλη προσαρμογή του βιογραφικού σημειώματος αποτελεί σίγουρα το άλφα και το ωμέγα για κάθε άνεργο (ή και εργαζόμενο) που αναζητά εργασία. Φρόντισε ώστε το βιογραφικό σου σημείωμα να είναι σύντομο και περιεκτικό. Απέφευγε τις περιττές πληροφορίες και επικεντρώσου στις δεξιότητές σου αλλά και στα κατορθώματά σου στις δουλειές με τις οποίες έχεις ασχοληθεί στο παρελθόν. Περιέγραψε tasks και projects πάνω στα οποία έχεις εργαστεί και δώσε έμφαση στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκες κρίσιμες καταστάσεις. Η τελευταία τάση στη συγγραφή των βιογραφικών προστάζει τη συμπύκνωση της εργασιακής και εκπαιδευτικής κατάρτισης σε μια σελίδα. Ένα πολυσέλιδο βιογραφικό σημείωμα είναι σίγουρα βαρετό συγκριτικά με ένα βιογραφικό μόλις μιας σελίδας. Φυσικά, μην παραλείψεις να συμπεριλάβεις και μια πρόσφατη φωτογραφία σου.

Προσαρμόσου ανάλογα με τη θέση

Ιδιαίτερα βασική προϋπόθεση για να βρει κάποιος εργασία είναι το να ξέρει τι είδους εργασία τον ενδιαφέρει, ώστε να αναζητήσει την κατάλληλη θέση. Βρές πρώτα τον κλάδο στον οποίο στοχεύεις και μετέπειτα προσάρμοσε το βιογραφικό σου σημείωμα ώστε τα προσόντα σου να είναι κατάλληλα για τις θέσεις που αναζητάς. Εάν για παράδειγμα ψάχνεις θέσεις ως γραμματειακή υποστήριξη, τόνισε στο βιογραφικό σου αντίστοιχη προϋπηρεσία (εφόσον υπάρχει) ή τα προσόντα σου που είναι κατάλληλα για μια τέτοια θέση (για παράδειγμα λογιστικές γνώσεις, επικοινωνιακός χαρακτήρας και γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή).

Μην φοβάσαι το τηλέφωνο

Έχεις στείλει μια ντουζίνα βιογραφικά σημειώματα αλλά δεν έχεις λάβει καμία απάντηση; Το να μην κυνηγάς δουλειές που σε ενδιαφέρουν σίγουρα δεν βοηθάει. Εάν υπάρχουν θέσεις εργασίας οι οποίες θεωρείς ότι είναι κατάλληλες για τα προσόντα σου πρέπει να εξαντλήσεις όλες τις πιθανότητες να σε καλέσουν για συνέντευξη. Μετά την αποστολή του βιογραφικού σου σημειώματος στους πιθανούς εργοδότες κάνε ένα follow up τηλεφώνημα για να ρωτήσεις εάν έχουν λάβει το βιογραφικό σου σημείωμα καθώς και για το εάν χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες ή απορίες που μπορείς να λύσεις. Δείχνοντας ότι σε ενδιαφέρει μια θέση εργασίας σίγουρα παρουσιάζεις ένα προφίλ ιδιαίτερα αγαπητό για τους εργοδότες. Ταυτόχρονα αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έχεις και μια πιο προσωπική επικοινωνία με τους πιθανούς μελλοντικούς σου εργοδότες, ενώ σίγουρα πρόκειται για μια κίνηση που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από τους συνυποψηφίους σου.

Κάνε σωστή έρευνα

Σίγουρα για να μπορέσεις να βρεις δουλειά πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξέρεις πως να ψάξεις θέσεις εργασίας. Είτε ψάχνεις δουλειά στην Ελλάδα, είτε σε μια συγκεκριμένη πόλη είτε ακόμη και στο εξωτερικό ένας γρήγορος τρόπος για να βρεις διαθέσιμες θέσεις εργασίας είναι το διαδίκτυο. Ιστοσελίδες όπως ο Ergazomenos.gr παρουσιάζουν καθημερινά δεκάδες αγγελίες με θέσεις εργασίας τις οποίες μπορείς να αναζητήσεις ώστε να βρείς την κατάλληλη. Ταυτόχρονα οργανισμοί και φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ, συνηθίζουν να αναρτούν αντίστοιχες αγγελίες ενώ υπάρχουν εταιρίες που παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη και μπορούν να σε καθοδηγήσουν ώστε να βρεις ακριβώς αυτό που αναζητάς. Μην ντραπείς να απευθυνθείς στον κοινωνικό σου κύκλο και να ζητήσεις συμβουλές ή και βοήθεια. Μια θέση εργασίας μπορεί να βρίσκεται διαθέσιμη δίπλα σου αρκεί να ξέρεις πώς να ψάξεις για να την βρεις και να προετοιμαστείς σωστά για αυτήν.

Συνέντευξη χωρίς άγχος

Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που αναζητούν εργασία αποτυγχάνει στις συνεντεύξεις λόγω άγχους. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα, ο οποίος μπορεί να απογειώσει ή να χαντακώσει έναν υποψήφιο εργαζόμενο. Φρόντισε πριν τις συνεντεύξεις να έχεις ξεκουραστεί καλά, να έχεις μελετήσει προσεκτικά την εταιρία στην οποία απευθύνεσαι και να γνωρίζεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τη θέση για την οποία υποβάλλεις αίτηση. Προσπάθησε να δείχνεις χαλαρός και άνετος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και ακόμη και εάν έχεις άγχος φρόντισε ώστε να μην σε καταβάλει. Απέφυγε τις νευρικές κινήσεις ή την άκομψη στάση σώματος που δείχνει ανασφάλεια. Ένα ζεστό χαμόγελο και μια άνετη χειραψία μπορούν να βοηθήσουν ώστε να δείχνεις αυτοπεποίθηση και ενδιαφέρον, τόσο για τη θέση εργασίας αλλά και το άτομο που σου παίρνει τη συνέντευξη.

http://www.ergazomenos.gr/
http://www.mikres-aggelies-ergasias.gr/

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ