Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΑπό την οδό Αιγίου στο Ναύπλιο ξεκινά η υλοποίηση της ΣΒΑΑ των...

Από την οδό Αιγίου στο Ναύπλιο ξεκινά η υλοποίηση της ΣΒΑΑ των Δήμων Ναυπλιέων και Αργους – Μυκηνών

Η ανάπλαση στην περιοχή της οδού Αιγίου στο Ναύπλιο αποτελεί το πρώτο βήμα στην υλοποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) των Δήμων Ναυπλιέων και Αργους – Μυκηνών, μετά την απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα να εντάξει το εν λόγω έργο -συνολικού προϋπολογισμού 2.517.200 ευρώ- στο ΠΕΠ Πελοποννήσου.

Στη σχετική απόφαση, ειδικότερα, σημειώνονται τα εξής:

Η πράξη αφορά στη διαμόρφωση και την ανάπλαση της οδού Αιγίου, από το ύψος της οδού Σιδηράς Μεραρχίας έως το τέλος του Σχεδίου Πόλεως στην περιοχή Κούρτη.

Με το ανωτέρω έργο πρόκειται να γίνει η υλοποίηση του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλεως με τη δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου κατά μήκος της οδού Αιγίου, η διευθέτηση της κυκλοφορίας των πεζών και από τις δύο πλευρές της οδού, τόσο για τα πεζοδρόμια όσο και για τις διαβάσεις πεζών, η διευθέτηση κυκλοφορίας των αμεα, η διευθέτηση των χώρων στάθμευσης των αυτοκινήτων και από τις δύο πλευρές του δρόμου στο μεγαλύτερο τμήμα της οδού. Επίσης θα γίνει μορφοποίηση και εμπλουτισμός του υπάρχοντος χώρου πρασίνου και η δημιουργία χώρων ανάπαυλας κατά μήκος της διαδρομής για τους περιπατητές.

Πρόκειται να γίνουν εκσκαφικές εργασίες, αποξήλωσης ασφάλτου και αποξήλωσης των υπαρχόντων πεζοδρομίων καθώς και πλακόστρωση του πεζοδρόμου και του ποδηλατοδρόμου με βιομηχανικό δάπεδο ενώ και στις υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών, τις ράμπες και στα σημεία συναρμογής με τις υπόλοιπες οδούς θα τοποθετηθούν τσιμεντοκυβόλιθοι. Επίσης προβλέπεται να κατασκευαστούν παρτέρια με πράσινο στους κοινόχρηστους χώρους του πεζοδρόμου και τσιμεντένια παγκάκια σε διάφορα σημεία. Τέλος, θα γίνουν νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και υποδομές ώστε να τοποθετηθούν νέοι φωτιστικοί ιστοί και υδραυλικές εργασίες για την απορροή των ομβρίων υδάτων.

Η ανάπλαση της οδού Αιγίου, η οποία θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) των Δήμων Ναυπλιέων και Αργους – Μυκηνών, συμβάλλει στη λειτουργική ενοποίηση της παλαιάς και της νέας πόλης του Ναυπλίου, έτσι ώστε να ομαλοποιηθούν οι δραστηριότητες που αυτή την στιγμή παρουσιάζουν μη ισόρροπη ανάπτυξη. Λαμβάνοντας χώρα σε μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας για την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης του Ναυπλίου, επιδιώκει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης δικτύου πεζοδρόμων, δικτύου ποδηλατοδρόμων και δικτύου δρόμων ήπιας κυκλοφορίας για όλη την πόλη, προκειμένου να συνδέονται οι περιοχές κατοικίας της νέας πόλης με σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, ιστορικά σημεία της πόλης και να καταλήγουν στην παλιά πόλη. Ο βασικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας ήσυχης και φιλικής διαδρομής για τον πολίτη της πόλης, είτε ποδηλάτη είτε πεζό, που θα τον προκαλέσει να την χρησιμοποιεί όλες τις ώρες της ημέρας κινούμενος μέσα στον αστικό ιστό για να φτάσει στο κέντρο της πόλης.

Το ενδεικτικό χρονικό διάστημα υλοποίησης της πράξης είναι από το Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ