Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣΠαρέμβαση Ε.Ε. για το ελαιόλαδο - Ενεργοποίησε την ιδιωτική αποθεματοποίηση

Παρέμβαση Ε.Ε. για το ελαιόλαδο – Ενεργοποίησε την ιδιωτική αποθεματοποίηση

Στην ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιόλαδου προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής, που έχει επιδεινώσει την αγορά του προϊόντος.

Ειδικότερα, η προσφυγή στην ιδιωτική αποθεματοποίηση με κοινοτική χρηματοδότηση αφορά τους παραγωγούς της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Η ανακοίνωση αφορά την πραγματοποίηση τεσσάρων διαγωνισμών όπου οι παραγωγοί και οι οργανώσεις τους καλούνται να διαθέσουν ελάχιστη ποσότητα 50 τόνων για 180 ημέρες, ενώ το ύψος της κοινοτικής βοήθειας ανέρχεται σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό 2016/2040 σε 50 ευρώ/τόνο. Η ενίσχυση αφορά: το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το παρθένο και το λαμπάντε.

Οι περίοδοι των διαγωνισμών είναι μεταξύ 21-26 Νοεμβρίου η πρώτη, 12-17 Δεκεμβρίου η δεύτερη, 22-27 Ιανουαρίου η τρίτη και 20-25 Φεβρουαρίου η τέταρτη προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Οκτωβρίου ο επίτροπος για θέματα Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ανταποκρινόμενος σε σχετικά αιτήματα των υπουργών Γεωργίας των παραπάνω χωρών είχε προαναγγείλει την ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

Όπως επισήμανε χθες ο Ιρλανδός επίτροπος, τους τελευταίους μήνες η αγορά ελαιόλαδου γνωρίζει μια σοβαρή ανισορροπία και η ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης θα συνεισφέρει στην αποτροπή της περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης.

Η Κομισιόν στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αποδίδει την αναταραχή στην αγορά και την υποχώρηση των τιμών κυρίως στη αύξηση της παραγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν τον Οκτώβριο, η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,1 εκατ. τόνους και είναι υψηλότερη κατά 7% από τη μέση ετήσια παραγωγή των τελευταίων 5 ετών.

πηγή www.naftemporiki.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ