Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑ6ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός - Ειδικό βραβείο για 1ο ΕΠΑΛ Άργους και...

6ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός – Ειδικό βραβείο για 1ο ΕΠΑΛ Άργους και 1ο Εργαστηριακού Κέντρου Άργους

Με μεγάλη επιτυχία, μέσα στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

η τελετή απονομής των βραβείων του 6ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Στιγμές από την ιστορία των σχολείων» που διοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η Τελετή πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου.
Στην έναρξη της τελετής μετά από σύντομους χαιρετισμούς της υπεύθυνης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφίας Παπαδημητρίου και της Διευθύντριας του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Ευαγγελίας Κανταρτζή, ακολούθησε ομιλία της υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη η οποία απένειμε και το πρώτο ειδικό βραβείο στο Δημοτικό Σχολείο της Αμφίκλειας για την ταινία όπου σημερινοί μαθητές και ηλικιωμένοι απόφοιτοι μοιράστηκαν αναμνήσεις και εμπειρίες.

Στη συνέχεια ο ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής απένειμε ειδικό βραβείο στο Νηπιαγωγείο Καλυθιών Ρόδου και στον σκηνοθέτη Θάνο Χατζή για την ταινία «Άρτεμις» που αναφέρεται στις απειλές που αντιμετωπίζουν τα ελάφια της Ρόδου.
Ιδιάιτερη η συγκίνηση όλων όταν ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης – μέλος της τιμητικής επιτροπής – απένειμε το επόμενο ειδικό βραβείο στο 1ο ΕΠΑΛ Άργους και 1ο Εργαστηριακού Κέντρου Άργους για την ταινία «Μια απέραντη αγάπη» που αφορά στον έρωτα ενός Ιταλού στρατιωτικού γιατρού και μιας Ελληνίδας που ξεκινώντας από την Κατοχή ξεπέρασε τα σύνορα του χρόνου και εκτυλίχθηκε στο Άργος του πολέμου 1941-1944.

Ακολούθησαν τα βραβεία σε σχολεία της ομογένειας, μέσα σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα. Πώς θα ήταν αλλιώς όταν τιμήθηκε η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το παλαιότερο εν λειτουργία ελληνικό εκπαιδευτήριο; Το βραβείο απένειμε -εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο Νικόλας Τσαφταρίδης, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ – Συντονιστής της Οργάνωσης Πανεπιστημιακών.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης απένειμε βραβείο στο άλλο ιστορικό ίδρυμα της Κωνσταντινούπολης, το Ζωγράφειο Λύκειο το οποίο παρέλαβε ο Πρόεδρος των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών Νικόλαος Κόλμαν.
Ο Γ. Γ Αποδήμου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης απένειμε βραβείο στο Kολλέγιο Πνοή Αγάπης , Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο από τους Άγιους Σαράντα στην Αλβανία, που λειτουργεί με πρωτοβουλία και οικονομική ενίσχυση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου.
Η δημοσιογράφος Σόνια Φίλη, σε ζωντανή μετάδοση μετέφερε την ατμόσφαιρα της τελετής μέσω της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα.

Στην τιμητική επιτροπή του Διαγωνισμού μετείχαν άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού, πανεπιστημιακοί, στελέχη της εκπαίδευσης, όπως η Λότη Πέτροβιτς, ο Παντελής Βούλγαρης, η Καθηγήτρια Ιωάννα Αθανασάτου, η Καθηγήτρια Μαρία Κλαδάκη ο αντιπρόεδρος του ΙΕΠ Παύλος Χαραμής κ.α.
Το 1ο ΕΠΑΛ Άργους και 1ο Ε.Κ. Άργους ευχαριστούν :
• Την Ευανθία Ρεμπούτσικα που για μια ακόμη φορά έντυσε με τις μαγικές νότες της την ταινία μας
• Τον Άκη Γκάτζιο και Γιώργο Ρασσιά που με ένα “ξεχασμένο” ρεπορτάζ τους, που είχε προβληθεί πριν πολλά χρόνια στο MEGA ήταν η αφορμή να δημιουργήσουν οι μαθητές του σχολείου μας την ταινία.
• Τον Πέτρο Τούμπανο, ανιψιό της αγαπημένης Ευαγγελίας Τουμπάνου, μας παραχώρησε ευγενικά φωτογραφίες από το οικογενειακό Λεύκωμα και μας γοήτευσε με τις αφηγήσεις του για τον Φράνκο και την Ευαγγελία, όπως τις άκουσε από τους ίδιους αλλά και από τον πατέρα του.
Στιγμές από την Τελετή Βράβευσης στο Δελτίο της ΕΡΤ

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ