Δυνατή Πόλη Ξανά: Στα σκουπίδια το έργο Καμπόσου!

- Advertisement -

Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων-και στην Πελοπόννησο, ο συνδυασμός «Δυνατή Πόλη Ξανά», υποβάλει ερωτήματα στον δήμαρχο Άργους-Μυκηνών, σχετικά με τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει, καθώς έχει εξαγγείλει ενα διαφορετικό έργο, “που τώρα θα είναι άχρηστο”.

- Advertisement -

 

Αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης Χειβιδόπουλου:

Τέλος στα 29,50 € τον τόνο σκουπιδιών του Καμπόσου, δια στόματος Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αρχική τιμή εισόδου στις εγκαταστάσεις θα είναι 80,5€ ο τόνος συν ΦΠΑ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός (ουσιαστικά η τιμή θα μειώνεται σε περίπου 67€ συν ΦΠΑ μεσοσταθμικά, με βάση τις ποσότητες που έχει η Πελοπόννησος και θα επεξεργάζεται η μονάδα).

Θα ζητήσει συγνώμη ο Δήμαρχος Καμπόσος από τους πρώην και νυν Περιφερειακούς Συμβούλους και ιδιαίτερα από τον Τάσσο Χειβιδόπουλο, που επί τρία χρόνια συκοφαντούσε καθημερινά αυτός και τα παπαγαλάκια του, κατηγορώντας τους ως υπηρέτες συμφερόντων ή μήπως είναι υπηρέτης συμφερόντων και ο Πρωθυπουργός;

Θα προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες, ώστε ο Δήμος Άργους –Μυκηνών και οι πολίτες να μην πληρώσουν το άχρηστο έργο, την «περίφημη» Μονάδα Διαχείρισης των 29,50€ τον τόνο;

Ο συνδυασμός Δυνατή Πόλη Ξανά θα θέσει το θέμα των απορριμμάτων προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Μέχρι τότε ενημερώνουμε τους πολίτες για τις σημερινές εξελίξεις και ζητούμε άμεσα απαντήσεις από τον λαλίστατο Δήμαρχο Καμπόσο.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, επισήμανε πως εντός του 2021 το πρόβλημα θα έχει επιλυθεί οριστικά.
«Το έργο ξεκινά στο α’ εξάμηνο του 2020 για να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Και προβλέπεται η λειτουργία του για 21 έτη, έναντι των 28 που προβλεπόταν αρχικά και που αναφέρετε και εσείς στην ερώτησή σας. Μέχρι όμως την έναρξη της λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων, η εταιρεία έχει συμβατική υποχρέωση να δέχεται τα απορρίμματα εντός 10 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Άρα το αργότερο εντός του 2021» υπογράμμισε.
Όπως πρόσθεσε, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, δηλαδή ΜΕΑ, ΜΕΒΑ και ΧΥΤΥ, από έναν στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία και στη Λακωνία, και δύο σταθμών μεταφόρτωσης, στην Κορινθία και στην Αργολίδα, ενώ, παράλληλα, προγραμματίζεται η δημιουργία ακόμη 11 σταθμών μεταφόρτωσης σε όλη την περιφέρεια.

Τα απορρίμματα της Πελοποννήσου υπολογίζονται σε 270.000 τόνους ανά έτος. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που προβλέπεται στη σύμβαση να δέχονται οι νέες εγκαταστάσεις είναι 150.000 τόνοι σύμβαση. Αλλά με νεότερη συμβολαιογραφική πράξη, αυτή μειώθηκε στους 100.000 τόνους. Υπάρχουν, συνεπώς, σοβαρότατα περιθώρια ανακύκλωσης και ξεχωριστής διαλογής βιοαποβλήτων. Η τιμή εισόδου στις εγκαταστάσεις θα είναι 80,5 ευρώ ο τόνος συν ΦΠΑ.

«Με την αναθεωρημένη ημερομηνία έναρξης της μεταβατικής διαχείρισης, εντός δεκάμηνου δηλαδή, όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα κατευθύνουν τα αστικά τους απόβλητα στις εγκαταστάσεις των ΜΕΑ. Και έτσι ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο και τη σταδιακή αποκατάσταση των 21 παράνομων χωματερών. Εκτιμούμε ότι μέχρι του τέλος του 2021 θα έχουν κλείσει όλες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

- Advertisement -

________________