Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠούτιν και Ερντογάν μοίρασαν την βορειοανατολική Συρία

Πούτιν και Ερντογάν μοίρασαν την βορειοανατολική Συρία

Κερδισμένοι του παιχνιδιού αναδεικνύονται Ρωσία και Τουρκία, που μοίρασαν εδάφοι και ρόλους στην βορειοανατολική Συρία μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των δύο χωρών Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Η Μόσχα και η Άγκυρα θα διευκολύνουν την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη Συρία, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές μετά τις πολύωρες συνομιλίες που είχαν στο Σότσι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» της Τουρκία τερματίζεται και οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων. «Η επιχείρηση φτάνει στο τέλος της, τώρα όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα τηρηθούν οι συμφωνίες, κυρίως σε ό,τι αφορά την απεμπλοκή των δυνάμεων και του εξοπλισμού και την αποχώρηση των κουρδικών στρατιωτικών σχηματισμών», τόνισε ο Λαβρόφ.

Με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Μόσχα και Άγκυρα, οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη βορειοανατολική Συρία από την οποία θα απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) με τον εξοπλισμό τους σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

Ρωσία και Τουρκία θα δημιουργήσουν επίσης έναν κοινό μηχανισμό επίβλεψης και επαλήθευσης της εφαρμογής της συμφωνίας τους στη Συρία.

Η προηγούμενη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ περιοριζόταν στο κεντρικό τμήμα της μεθορίου, ανάμεσα στις συριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπου επικεντρωνόταν και η στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων. Με τη νέα συμφωνία Τουρκίας-Ρωσία, το μήκος της περιοχής από την οποία θα πρέπει να αποχωρήσουν οι YPG είναι τριπλάσιο και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που επιθυμούσε τη Τουρκία να συμπεριληφθεί στη ζώνη ασφαλείας.

Η Τουρκία θα διατηρήσει το πάνω χέρι στη ζώνη μεταξύ Τελ Αμπιάντ (την οποία κατέλαβε με την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης) και Ρας αλ Άιν (απ’ όπου αποχώρησαν οι Κούρδοι την Κυριακή). Θα έχει δηλαδή υπό τον άμεσο έλεγχό της μια ζώνη μήκους 120 χιλιομέτρων.

Οι Συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη μπει σε δύο μεθοριακές πόλεις, τη Μάνμπιτζ και το Κομπάνι, που βρίσκονται εντός της σχεδιαζόμενης «ζώνης ασφαλείας» αλλά στα δυτικά των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα δεχόταν την παρουσία στρατευμάτων του συριακού καθεστώτος σε αυτήν την περιοχή, εφόσον αποχωρούσαν οι YPG. Σήμερα, μετά τις συνομιλίες στο Σότσι, έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία».

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ