Τιμήθηκε στην Νέα Κίο, η μνήμη των 4 Άγίων της Κίου Μικράς Ασίας

- Advertisement -

Eκδήλωση με σκοπό την ενίσχυση κάλυψης των αναγκών, την συντήρηση των Ιερών Ναών «Θεομάνας Όδηγητριας» καί «Αγίας Ειρήνης» Νέας Κίου και στην ενίσχυση τού φιλανθρωπικού έργου της ενορίας, πραγματοποιήθηκε χθές Κυριακή, στην Νέα Κίο.

- Advertisement -

 

Την ημέρα αυτή (Κυριακή 13 Οκτωβρίου) είναι ο εορτασμός των 4 αγίων της Κίου της Μικράς Ασίας (Ευστάθιος επίσκοπος Κίου, οσιομάρτυρας Ιγνάτιος, οσιομάρτυρας Μακάριος & μάρτυρας Αθανάσιος). Η Ιερά εικόνα των Αγίων φυλάσσεται στον Ι. Ν Αγίας Ειρήνης Νέας Κίου.

Το πρόγραμμα του διημέρου ήταν το εξής:
Σάββατο 12 Οκτωβρίου, 7 π.μ., Ακολουθία του όρθρου και θεία λειτουργία στον Ι.Ν Θεομάνας και στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης, όπου ευρίσκεται η ιερά εικόνα των Αγίων Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.

Tην Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στις 7 π.μ. στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης, τελέσθηκαν η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.
Στις 6 μ.μ. Μεθεόρτιος εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης εν συνεχεία, ομιλία μέ θέμα: «Η Παναγία στην Ορθόδοξη Εκκλησία», απο την θεολόγο κ.Έφη Αδαμοπούλου- πρόεδρο τού Λυκείου ‘Ελληνίδων Άργους.

Ακολούθησαν Μικρασιάτικα τραγούδια από την Παραδοσιακή Μεικτή Χορωδία και ‘Ορχήστρα τού Λυκείου Ελληνίδων Άργους, υπό τήν διεύθυνση τού κ.Ιωάννη Χοβιαρλή.
Τέλος, προσφέρθηκαν εδέσματα, πού ετοίμασαν οι κυρίες της Ενοριακής ‘Επιτροπής.

Την πρώτη Κυριακή μετά τις 10 Οκτωβρίου, τιμώνται και εορτάζονται οι Θεοφόροι Πατέρες της 7ης Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Στη Σύνοδο αυτή αποφασίσθηκε η αναστήλωση των εικόνων και η λήξη της Εικονομαχίας. Την ίδια ημέρα τιμούνται και οι Άγιοι που κατάγονται από την Κίο της Μικράς Ασίας. Αυτοί είναι ο Άγιος Ευστάθιος, Επίσκοπος Κίου (βλέπε 29 Μαρτίου), ο Οσιομάρτυρας Ιγνάτιος (βλέπε 8 Οκτωβρίου), ο οσιομάρτυρας Μακάριος ο Νέος που μαρτύρησε στην Προύσα το 1590 μ.Χ. (βλέπε 6 Οκτωβρίου) και ο νεομάρτυρας Αθανάσιος (βλέπε 24 Ιουλίου).
Οι λόγοι που συνηγόρησαν στην απόφαση του εορτασμού των Αγίων της Κίου κατά την ημέρα αυτή είναι οι εξής:
1. Αυτό καθαυτό το γεγονός της 7ης Οικουμενικής Συνόδου και ο τόπος που έλαβε αυτή χώρα (Νίκαια), δεδομένου ότι η Κίος της Μικράς Ασίας, από τον 16ο αιώνα μ.Χ. και μετά αποτέλεσε την έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νίκαιας και διατηρήθηκε ως τέτοια μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή.
2. Δύο από τους τιμώμενους Αγίους (ο επίσκοπος Κίου Ευστάθιος και ο οσιομάρτυς Ιγνάτιος) έδρασαν και μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας.
3. Η μνήμη των δύο από τους τιμώμενους αγίους εορτάζεται κατά το μήνα Οκτώβριο, στις 6 Οκτωβρίου του Αγίου Μακαρίου και στις 8 Οκτωβρίου του Αγίου Ιγνατίου.

Ο εορτασμός γίνεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης, όπου το δεξιό και αριστερό κλίτος είναι αφιερωμένα στους αγίους Ιγνάτιο και Μακάριο αντίστοιχα και όπου φυλάσσεται εικόνα που απεικονίζει και τους 4 Αγίους πάνω από την Κίο της Μικράς Ασίας.

 

- Advertisement -

________________