Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕκρηκτική η κατάσταση στο Ιράκ

Εκρηκτική η κατάσταση στο Ιράκ

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στο Ιράκ εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων. O αριθμός των νεκρών από τις ταραχές ξεπερνά τους 104 ενώ περισσότεροι από 4.000 είναι οι τραυματίες.

 

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ξεσπούν τόσο μεγάλες διαμαρτυρίες στο Ιράκ.  Η κύρια αιτία είναι η έλλειψη ηλεκτρικού και η έλλειψη παροχής δημόσιων υπηρεσιών γενικότερα. Επίσης, η υψηλή ανεργία και η φτώχεια, η οποία είναι ακόμα πιο εμφανής αν δει κάποιος τους παχυλούς μισθούς των βουλευτών. Και κυρίως η απίστευτη διαφθορά. Οι Ιρακινοί που διαμαρτύρονται έχουν την πεποίθηση πως το κράτος αναμειγνύεται παντού, κάποιοι γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι και από την άλλη πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κάποιο προνόμιο.

Υπάρχει όμως και άλλη άποψη από σχολιαστές που υποστηρίζουν ότι «απόπειρα πραξικοπήματος που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ εντάσσεται στην προσπάθεια περαιτέρω αποσταθεροποίησης της χώρας». Η τρέχουσα αναταραχή στο Ιράκ ξέσπασε αμέσως μετά την απομάκρυνση ενός εξέχοντα στρατηγού από την θέση του: Ο υποστράτηγος Abdul Wahab al-Saadi ήταν σπουδαίος ιρακινός στρατιωτικός ήρωας του πολέμου ενάντια στους τζιχαντιστές, επικεφαλής στην επίθεση στη Mosul, η οποία ανέτρεψε από de facto πρωτεύουσα του ISIS  μετά από πολιορκία εννέα μηνών το 2017. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο απομακρύνθηκε ξαφνικά από διοικητής των μυστικών στρατιωτικών υπηρεσιών (CTS), του ελίτ του στρατού των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, από τον πρωθυπουργό Adel Abdel Mahdi.

Ο Saadi αρνήθηκε να αποδεχτεί την απόλυση εναντίον του και περιέγραψε τη νέα αποστολή του ως «προσβολή» και «τιμωρία». Η αποπομπή του προκάλεσε κύμα λαϊκής υποστήριξης για τον πιο αξιόπιστο στρατηγό του Ιράκ, στους δρόμους καθώς και στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Abdul Wahab al-Saadi είναι αξιωματικός εκπαιδευμένος στις Η.Π.Α. Παρατηρητές επισημαίνουν ότι είχαν δημιουργηθεί υποψίες πως ήταν επικεφαλής μιας επικείμενης πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησης.Επί μήνες έχουν υπάρξει φήμες για ενδεχόμενο πραξικοπήματος στο Ιράκ. Η εφημερίδα Al Akhbar έγραψε ότι η κυβέρνηση του Ιράκ πληροφορήθηκε πριν από τρεις μήνες ότι ήταν προγραμματισμένο πραξικόπημα υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ με ομάδα αξιωματικών, το οποίο θα ακολουθούσε σειρά από διαδηλώσεις.

Παρά την αυξανόμενη βία ο Πρωθυπουργός Αντέλ Αμντελ Μάχντι, προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοίνωσε πως οι διαδηλωτές έχουν δίκιο.Ωστόσο δεν μπορούν να τακτοποιηθούν όλα τα αιτήματα άμεσα. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και σε πολλές πόλεις διακόπηκε η λειτουργία του διαδικτύου ούτως ώστε οι διαδηλωτές να μην μπορούν να ενημερωθούν και να οργανωθούν.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ