Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΚατατίθενται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή: Σημαιοφόροι,Κατάργηση “πράσινων” σχολών και πανελλαδικές

Κατατίθενται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή: Σημαιοφόροι,Κατάργηση “πράσινων” σχολών και πανελλαδικές

Τρεις νέες ρsυθμίσεις, θα φέρει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως , προς ψήφιση, στη Βουλή, στις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για τις εξής ρυθμίσεις:

Α. Καταργείται η κλήρωση για την επιλογή σημαιοφόρων στα Δημοτικά Σχολεία.Πριν δυο χρόνια , με το ΠΔ 79/2017 του Κ. Γαβρόγλου αποφασίστηκε οι σημαιοφόροι στα Δημοτικά Σχολεία αναδεικνύονται με κλήρωση μεταξύ όλων των μαθητών, αντί αυτών που που είχαν άριστα στις βαθμολογικές επιδόσεις όλων των μαθημάτων.

Β. Καταργείται η διάταξη «Γαβρόγλου» για τις «πράσινες» (σ.σ. Σχολές που εισάγονται οι υποψήφιοι χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις) και «κόκκινες» Σχολές (σ.σ. Σχολές που εισάγονται οι υποψήφιοι με Πανελλαδικές Εξετάσεις). Η διάταξη καταργείται διότι , σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η κατηγοριοποίηση αυτή ενέχει δύο βασικές στρεβλώσεις: αφενός οι μαθητές καλούνται να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή, ποια τμήματα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποια όχι, αφετέρου οδηγεί στο διαχωρισμό των τμημάτων μεταξύ εκείνων που διατηρούν αυξημένο κύρος και εκείνων που απαξιώνονταν.

Γ. Οι απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου, οι οποίοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019, θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ίδιο σύστημα και κατά το σχολικό έτος 2019- 2020.

Εναλλακτικά, οι ανωτέρω θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το νέο ΄σύστημα εισαγωγής του νόμου 4610/2019 (Α ́70).

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ