Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΤα βασικά σημεία της νέας πρότασης Τζόνσον για το Brexit

Τα βασικά σημεία της νέας πρότασης Τζόνσον για το Brexit

Νέα πρόταση θα καταθέσει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες, με βασικό σημείο το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, αλλά και την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

 

Η γερμανική Deutsche Welle, αναφέρει ότι η τελική προσφορά του Μπόρις Τζόνσον προς τις Βρυξέλλες είναι μια μορφή υποχώρησης από την πλευρά του, ο οποίος μιλώντας την τελευταία ημέρα στο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος στο Μάντσεστερ, ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία «θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα no-deal Brexit».

Μεταξύ άλλων ο Μπόρις Τζόνσον υπερθεματίζει ότι η απόσυρση του backstop, η ύπαρξη των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, δε πρόκειται να θίξει στο ελάχιστο την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Επέμενε μάλιστα πως η νέα του αναφέρεται στην παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στη Τελωνιακή Ένωση τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρηση όλου του Ηνωμένου Βασιλείου τον Δεκέμβριο 2021.

Τα βασικά σημεία της νέας πρότασης

  • Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην Ενιαία Αγορά για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, αγροτικών και βιομηχανικών
  • Το Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει για όλες τις λεπτομέρειες επιβολής των νέων δεδομένων και θα ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια για το κατά πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρεί το νέο καθεστώς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Τζόνσον προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν τραγικές επιπτώσεις όσον αφορά την δημοκρατία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν υπάρξει άλλη μια παράταση για το Brexit, όπως ζητά η Αντιπολίτευση.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ