Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΗμέρες Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς- Ημέρες σκέψης, συνείδησης και δράσης

Ημέρες Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς- Ημέρες σκέψης, συνείδησης και δράσης

Ελάχιστα γνωστές στη χώρα μας, οι Ημέρες Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς κινητοποιούν δεκάδες οργανώσεις, ομάδες και άτομα σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ανάδειξη και κυρίως την διάσωση κατασκευών ή φυσικών χώρων που αποτελούν τοπική πολιτισμική κληρονομιά ενός χωριού ή μιας πόλης.

 

Στην Ελλάδα, για το διήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου 2019 προγραμματίζονται εκδηλώσεις κυρίως στην Αθήνα.

Σε ολόκληρη την Περιφέρεια η απάθεια πολιτών και Πολιτείας οδηγεί σε αφανισμό αμέτρητες κατασκευές (κτίρια, κλπ) που αποτελούν σημαντικά στοιχεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ανάμεσα σε αυτά ένα πανέμορφο σχολείο “Συγγρού” (1889) στην ορεινή Κορινθία που σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν.

Διάλεξα ένα απλό και ένα δύσκολο παράδειγμα από την Περιφέρεια Somme της Β. Γαλλίας για να συγκρίνω τη δράση των τοπικών κοινωνιών ως προς τη διάσωση της πολιτισμικής τους κληρονομιάς.

Στην φίλη πόλη Abbeville οι δημότες, από το 2018, είχαν επιλέξει δράσεις διάσωσης του θερμοκηπίου της Έπαυλης Emonville που ανήκει πλέον στο Δήμο. Σκοπός η αποκατάσταση και η επαναχρησιμοποίηση που θα διαμορφώσει ένα χώρο συνάντησης επισκεπτών και ανθρώπων της κηπουρικής (κηπουροί, αρχιτέκτονες κήπων, κλπ).

Πιο δύσκολο το εγχείρημα του Δήμου Pont Rémy για τη διάσωση του ομώνυμου πύργου του. Το κτίριο καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 2012 και το 2015 ο Δήμος ανέλαβε την αποκατάσταση του πανέμορφου κτίσματος με τη βοήθεια των δημοτών και του Κράτους.

Τρείς περιπτώσεις, δυο λογικές τοπικής ανάπτυξης και προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Γ.Κόνδης

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ