Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΣτο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Λυκείων των Ελληνίδων στο Βόλο και το...

Στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Λυκείων των Ελληνίδων στο Βόλο και το Λ.Ε. Άργους

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στο Βόλο, το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο των εν Ελλάδι και απανταχού στο εξωτερικό, Λυκείου των Ελληνίδων, στο διάστημα 19-22 Σεπτεμβρίου 2019.

 

Το Συνέδριο συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 350 σύνεδροι-πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων από κάθε γωνιά της ελληνικής γης, όπου λειτουργεί Λύκειο των Ελληνίδων καθώς και το εξωτερικό. Παρεβρέθη και αντιπροσωπεία από το Λύκειο Ελληνίδων Άργους.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Ελληνικές φορεσιές και σύγχρονη μόδα: διάλογοι, ταυτίσεις και αντιπαραθέσεις». Η θεματική αυτή βασίζεται στο γεγονός, ότι το παραδοσιακό ένδυμα πρωταγωνιστεί δυναμικά στη διαδικασία ζύμωσης του μοντέρνου και μεταμοντέρνου ενδυματολογικού πολιτισμού, εμπνέοντας και τροφοδοτώντας όχι μόνο την ελληνική και αλλά και διεθνή μόδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. O θεματικός αυτός άξονας πιστεύεται να οικοδομήσει ένα νέο διάλογο γύρω από τη διαχείριση της παραδοσιακής φορεσιάς, την πολυσήμαντη ιδεολογική αξία της οποίας, ο λυκειακός θεσμός υπηρετεί σε όλη του τη διαδρομή.

Επιπλέον, αγγίζει πτυχές του σύγχρονου βίου, με ιδιαίτερη διάσταση στην οικονομία, στην κοινωνία, στην επιχειρηματικότητα, στις νέες καινοτόμες πρακτικές και νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Στο Συνέδριο μετείχαν με ανακοινώσεις τους, είτε ως εισηγητές είτε ως μέλη προεδρείων διακεκριμένοι επιστήμονες, καθηγητές λαογραφίας και αρχιτεκτονικής, ιστορικοί τέχνης Πανεπιστημιακών Σχολών της χώρας και του εξωτερικού, ερευνητές εγνωσμένου κύρους μεγάλων ιδρυμάτων (Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα της Ιωάννας Παπαντωνίου, Ακαδημία Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Μουσεία κλπ) καθώς επίσης εξειδικευμένοι ερευνητές – δημοσιογράφοι για θέματα Μόδας, επιχειρηματίες και διάσημοι σχεδιαστές μόδας και ενδυματολογίας.

Η εκδήλωση έναρξης του Συνεδρίου έγινε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου και περιλάμβανε, εκτός από την κήρυξη της έναρξη των εργασιών: α) μικρό μουσικό πρόγραμμα με τη Ρία Ελληνίδου στο τραγούδι και τους Χρ. Δασκαλόπουλο-βιολί, Κώστα Μούτο –λαούτο και Αναστασία Λύτρα-τουμπελέκι. και β) προβολή ταινίας (διάρκειας 20΄) με την 100ετή διαδρομή του Λ.Ε.Β., σε κείμενα-έρευνα Μ. Σπανού, μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη και σκηνοθεσία Γ.Λάγδαρη.

Η τελετή λήξης, περιλάμβανε μεγάλη παράσταση των χορευτικών ομάδων του Λ.Ε.Β., με τίτλο «Της γαλανής το φόρεμα, της ρούσας το φουστάνι…».

Η όλη οργάνωση περιλάμβανε περιήγηση στην πόλη και γνωριμία των συνέδρων με τις δράσεις του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου. Διανθίσθηκε από μικρή έκθεση σύγχρονων χειροποίητων δημιουργιών με επιμέλεια της Εφορείας Οικοτεχνίας του Λ.Ε.Β. (έφορος Κατερίνα Δουλκέρογλου), ενταγμένη στη θεματική του Συνεδρίου, από τα παραδοσιακά εργαστήρια του Λ.Ε.Β. καθώς και με καλλιτεχνικά γεγονότα -εργαστήρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πρώτο εργαστήριο (Σάββατο 21.9.2019) περιλάμβανε την παρουσίαση της Παραδοσιακής Φορεσιάς του Τρίκερι με την επιμέλεια της εφόρου Ιματιοθήκης του Λ.Ε.Β. Άσπας Καπουρνιώτη.

Το δεύτερο ανοικτό εργαστήριο από το γνωστό σκηνογράφο, ζωγράφο και ενδυματολόγο, Γιάννη Μετζικώφ, την ίδια ημέρα με θέμα: «H αναφορά στην παράδοση μας απασφαλίζει στην όψη των ενδυμάτων, στις έννοιες του μοναδικού, του προσωπικού, του πολύτιμου και του συναισθηματικού. Μπορεί άραγε να προσπεράσουμε κάτι που μας φέρνει αντιμέτωπους με τόση συγκίνηση;».

Επιπλέον, λειτούργησε η έκθεση σύγχρονης τέχνης καλλιτεχνών, με τίτλο «Μεθερμηνείες», ενταγμένη στη θεματική του Συνεδρίου.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ