Τον Δήμο Ναυπλιέων επισκέφθηκε ο Γ.Διδασκάλου …(ΒΙΝΤΕΟ+ ΦΩΤΟ)

- Advertisement -

Σε συνέχεια των επισκέψεών του στην Αργολίδα, ο γενικός γραμματέας του Υπ.Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, επισκέφθηκε το κτίριο του παλαιού Τελωνείου Ναυπλίου, τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και την καστρονησίδα Μπούρτζι.

- Advertisement -

 

Το ΒΙΝΤΕΟ:

 

 

Για το κτίριο του πρώτου Τελωνείου του Νεοελληνικού Κράτους, ο κ.Διδασκάλου αφού ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημ.Κωστούρο και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, ανέφερε: Να πούμε οτι υπάρχει απο την Δήμο Ναυπλιέων μια μελέτη για να γίνει Μουσείο Τελωνείων. Τελικά δεν μπόρεσε να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα επειδή δεν υπήρχαν αρκετά εκθέματα. Ζητήθηκε στην συνέχεια τροποποίηση της μελέτης και να γίνει χώρος πολιτισμού. Απο το Υπουργείο έγινε πέρυσι παραχώρηση του κτιρίου για 3 χρόνια στον Δήμο…

Στο σημείο αυτό ο κ.Κωστούρος, διευκρίνησε με την σειρά του τα εξής: Πριν απο 8 μήνες περίπου αιτηθήκαμε προσωρινή παραχώρηση για να το λειτουργήσουμε ως Γραφείο Τουρισμού του Δήμου, καθώς προέκυψε ενα καινούργιο πρόγραμμα, στο οποίο μπορεί να ενταχθεί, το “Φιλόδημος” (μπορεί να χρηματοδοτηθεί στο πρόγραμμα επανάχρησης διατηρητέων κτιρίων). Ομως χρειαζόμαστε τουλάχιστον 15ετή παραχώρηση. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το ζήτημα αυτό.

Άγιος Νικόλαος

Ακολούθησε επίσκεψη στο διπλανό κτίριο, του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, όπου έχει γίνει επισκευή στέγης- που ήταν υπο κατάρρευση, αλλά εσωτερικά αυτή στηρίζεται σε σκαλωσιές, καθώς ο φέρων οργανισμός θέλει ενίσχυση.

Όπως ειπώθηκε, όταν διαπιστώθηκε η τμηματική κατάρρευση της στέγης, δόθηκαν 30.000 ευρώ και φτιάχθηκε η στέγη, αλλά από κει και πέρα δεν υπήρξε συνέχεια. Πρέπει να γίνει μια μελέτη για την συνέχιση του έργου ώστε να αποκατασταθεί ο ναός και να επαναλειτουργήσει κάποια στιγμή. Χρειάζεται προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο.

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων συμπλήρωσε οτι ο Δήμος έχει κληθεί δύο φορές να λάβει μέτρα για την προστασία των διερχομένων και το έχει κάνει. Η Εκκλησία έχει δηλώσει αδυναμία να προχωρήσει το έργο. Χρειάζονται περίπου 60.000 ευρώ. Θα προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση και η μελέτη, αλλά όπως καταλαβαίνετε, αυτό θα απαιτήσει αρκετά χρόνια.

Αναφορικά με τα δύο κτίρια που προαναφέραμε, το Τελωνείο και τον Ι.Ν., ο κ.Κωστούρος δήλωσε: Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα τον Γ.Διδασκάλου, που μαζί με κλιμάκιο επισκέφθηκε τον Δήμο μας, που έχει πολλά θέματα ανοικτά. Το Τελωνείο υποφέρει από τις ελλιπείς παραχωρήσεις. Υπάρχει αίτημά μας να ενταχθεί στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” για επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου.
Για τον Αγιο Νικόλαο, ο Δήμος είναι εκεί που τον χρειάζεται ο ναός. Πρόκειται να κάνουμε αυτά που μας αναλογούν- σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το Υπουργείο Πολιτισμού.Είναι ενα έργο όμως που θα πάρει πολύ καιρό. Αλλά τώρα έχουμε ανθρώπους στο Υπουργείο στους οποίους μπορούμε να απευθυνθούμε και να αναζητήσουμε λύσεις…”

Τέλος, στο Μπούρτζι ο κ. Διδασκάλου περιηγήθηκε τους χώρους, είδε την πρόοδο των εργασιών και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους.

 

- Advertisement -
 

________________