Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑMε νέα στρατηγική ξεκινούν στην Αργολίδα την μάχη κατά της Τριστέτσας

Mε νέα στρατηγική ξεκινούν στην Αργολίδα την μάχη κατά της Τριστέτσας

Στην ανασύνταξη των δυνάμεων τους και στην χάραξη νέας στρατηγικής, προχωρούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών με στόχο την αντιμετώπιση της Τριστέτσας, που από το 1999 επεκτείνεται απειλώντας με αφανισμό την παραγωγή.

 

Συγκεντρώθηκαν προ ημερών, όλοι οι εκπρόσωποι των ενεργών συνεταιρισμών της Αργολίδας, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση. Στη σύσκεψη έδωσε το παρόν και ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Δημήτρης Δήμου, ο οποίος για μία ώρα περίπου ανέλυσε την κατάσταση.

Στην σύσκεψη ήταν και ο Παναγιώτης Πεβερέτος , ο οποίος δήλωσε σχετικά: Εάν καταστραφούν τα εσπεριδοειδή τότε θα χαθούν από την τοπική οικονομία 120 εκατομμύρια που αποτελούν και τον κύκλο εργασιών κάθε χρόνο.

Στόχος μας είναι να καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της Τριστέτσας και ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των εσπεριδοειδών που συμπληρώνουν περίπου 70 χρόνια ζωής.»

Στη συνέχεια, ο κ. Πεβερέτος αναφερόμενος στα βασικά σημεία της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τριστέτσας και την σωτηρία των παραγωγών τόνισε :

«Είναι ώρα να αναθεωρηθεί η σχετική απόφαση της ΚΥΑ για την Τριστέτσα.

Επίσης να συλλέξουμε στοιχεία από άλλες χώρες για τον τρόπο δράσης τους. Έχω ήδη φέρει τα πρώτα στοιχεία που είναι ένα πόνημα της Κομισιόν.

Το τρίτο στοιχείο, είναι η έρευνα που θα έχει σαν στόχο να δούμε ποια υποκείμενα μπορούν να καλλιεργηθούν στο Νομό μας και να μην επηρεάζονται. Μέσα από την έρευνα πρέπει να βρούμε τι νέες ποικιλίες μπορούμε να καλλιεργήσουμε στο Νομό μας ώστε να μεγαλώσουμε την περίοδο συγκομιδής των εσπεριδοειδών.»

Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά σημεία πάνω στα οποία θα κινηθούν οι εργασίες των παραγωγών σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ Αργολίδας ώστε να δημιουργηθεί ένας φάκελος που θα έχει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης , ανασύστασης και αναδιάσθρωσης των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα αλλά και συνολικότερα στην χώρα.

Χ.Μακρής

Για το θέμα, έκανε δηλώσεις και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας, Χαρίλαος Μακρής, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων: Φέτος παρατηρείται έξαρση της ασθένειας αυτής. Ολοι οι συνεταιρισμοί αποφασίσαμε να συναντηθούμε, μαζί και με τον κ.Δήμου- που έχει εμπειρία στο ζήτημα- και να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

Θα συγκαλέσουμε κι άλλες συσκέψεις, για να κατατεθούν προτάσεις απο όλους, ώστε να καταλήξουμε σε ενα πρόγραμμα δράσης. Το βασικό είναι να προχωρήσει μια έρευνα για νέα υποκείμενα, πιο ανθεκτικά στην ασθένεια αυτή.

Είδαμε και τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, ο οποίος είναι γνώστης του ζητήματος και μας είπε οτι θα διοργανώσει σχετική ημερίδα.

Δυστυχώς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την τριστέτσα, έχουν περάσει 20 χρόνια απο τότε που εμφανίσθηκε…»

 

 

Τριστέτσα

Η Τριστέτσα είναι μία σοβαρότατη ασθένεια, η ίδια η λέξη σημαίνει θλίψη (απο την εικόνα που παρουσιάζουν τα δένδρα όταν προσβληθούν).

Είναι η πιο σοβαρή ιολογική ασθένεια που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές, κουμ-κουάτ, φράπες, περγαμότα κ.ά.) και κυρίως, αυτά που είναι εμβολιασμένα επάνω σε νερατζιά, η οποία δεν έχει καθόλου ανθεκτικότητα σ’ αυτήν.

Το σημαντικότερο από οικονομική σκοπιά σύμπτωμα είναι ο ταχύς μαρασμός ή η νέκρωση των δέντρων. Τα μόρια του ιού συσσωρεύονται στα κύτταρα των σύνθετων ιστών του ξενιστή και παρενοχλούν τα συστήματα μεταβίβασης, προκαλώντας φυτοπαθολογικά προβλήματα. Η κίνηση των υδρογονανθράκων από την κορυφή στη ρίζα διακόπτεται. Το δέντρο φθίνει ταχύτατα αφού εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Ένα δεύτερο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο αργός μαρασμός όπου τα δέντρα παραμένουν υγιή για αρκετά χρόνια. Συνοδεύεται από σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή.

Τρίτο σύμπτωμα είναι η υπανάπτυξη, όπου ο ιός δεν καταστρέφει το δέντρο, αλλά το δέντρο παύει να αναπτύσσεται. Σε περιοχές όπου υπάρχουν Toxoptera citricida, η CTV ενδέχεται να προκαλέσει βαθουλώματα στο μίσχο. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν την υπανάπτυξη των κλαδιών και την εμφάνιση μικρών και παραμορφωμένων καρπών. Η ποιότητα του καρπού μειώνεται αισθητά.

Μπορεί ωστόσο ο ιός να έχει και λανθάνουσα μορφή, που δε δίνει συμπτώματα. Η CTV μεταφέρεται με έξι διαφορετικά είδη ψείρας που βρίσκονται σε φυτά εσπεριδοειδών και αναπαραγωγικό υλικό. Απ’ αυτές, η καφέ ψείρα Toxoptera citricida, συνιστά τον αποτελεσματικότερο φορέα. Ιδανικές θερμοκρασίες για μόλυνση και πολλαπλασιασμό είναι οι 20oC-25oC.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ