Αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για ανάμειξη των εσωτερικών υποθέσεων με τη μετανάστευση

- Advertisement -

Αντιδράσεις προκαλεί στο Ευρωκοινοβούλιο ο τίτλος στο χαρτοφυλάκιο του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά: «Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Αυτό που ενοχλεί πολλούς είναι ότι μεγάλο κομμάτι του χαρτοφυλακίου εστιάζει σε θέματα μετανάστευσης.

- Advertisement -

 

Αυτή η σύνδεση με αυτόν τον τίτλο προκαλεί συνειρμούς, λέει ο συμπροεδρεύων των Ευρωπαίων Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρτς. «Για μένα το χαρτοφυλάκιο του Σχοινά, όποιος κι αν είναι ο τίτλος, αναμειγνύει τις εσωτερικές υποθέσεις με τη μετανάστευση και αυτό είναι αφήγημα της ακραίας Δεξιάς. Η μετανάστευση παρουσιάζεται ως πρόβλημα για την ασφάλεια και για τον τρόπο ζωής μας. Οι μετανάστες εμφανίζονται ως επιτιθέμενοι, που δεν ασπάζονται τις αξίες μας», δηλώνει ο Βέλγος ευρωβουλευτής.

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσε να κάνει η Ελλάδα και η συζήτηση αυτή αδικεί και τον ίδιον. Αλλά: «Θεωρώ ότι υπήρξε ασάφεια ως προς το πώς θα ήταν ο τίτλος όλων αυτών των αρμοδιοτήτων. Ο τίτλος, ο οποίος επικεντρώνεται στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, περιλαμβάνεται στα κείμενα τα οποία αναφέρονται και στη Συνθήκη. Και εμείς είμαστε υπερήφανοι για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Τι θα θέλαμε δηλαδή, τον αμερικάνικο, τον κινέζικο; Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής στηρίζεται στην ουσία στο κράτος δικαίου, που έχουμε από το ρωμαϊκό δίκαιο, το ελληνικό δίκαιο, τον ελληνικό πολιτισμό, και στο κοινωνικό κράτος» σημειώνει.

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να διορθώσει τις πρώτες αρνητικές εντυπώσεις. Μπορεί όμως ο «ευρωπαϊκός πολιτισμός» να αποτελέσει τίτλο σε αυτά τα συμφραζόμενα; «Κατά τη φον ντερ Λάιεν φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει και τίτλο» λέει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Άλλοι- μεταξύ των οποίων κι εγώ- θα προτιμούσαμε να υπάρχει μεν η ουσία, αλλά ο τίτλος να αναφερόταν κάπως διαφορετικά. Διότι παρερμηνεύθηκε από κάποιους αντι-ευρωπαϊκούς κύκλους. Το έφεραν σε αντίθεση με τους πρόσφυγες ή με ζητήματα τα οποία δεν είναι στις αρχές μας. Αντιθέτως, εμείς θέλουμε τους πρόσφυγες και θέλουμε και αυτοί να κατανοήσουν τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό μας, να τον δεχθούν σε τελική ανάλυση…».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle, o συμπροεδρεύων των Ευρωπαίων Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρτς εκφράζει πολλούς ενδοιασμούς: «Όταν λέτε ότι πρέπει να υπερασπίσω τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ρωτάω το εξής: ποιος ακριβώς είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, μπορείτε να μου τον περιγράψετε; Για τον Βίκτορ Όρμπαν, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής σημαίνει ένα ζευγάρι που είναι παντρεμένοι, έχουν πολλά παιδιά, η γυναίκα ασχολείται μόνο με τα παιδιά, πάνε στην εκκλησία τις Κυριακές, θεωρούν σωστό να φυλακίζουμε ανήλικα παιδιά εφόσον είναι μετανάστες… Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής; Ευρωπαίος είμαι κι εγώ, αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος ζωής μου…».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι ο τίτλος θα πρέπει να αλλάξει.

 

- Advertisement -

________________