Στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων στο Βόλο και το Λ.Ε.Άργους

- Advertisement -

Το 19ο Συνέδριο των απανταχού Λυκείων των Ελληνίδων εφέτος θα γίει στον Βόλο, με θέμα: «Ελληνικές φορεσιές και σύγχρονη μόδα: διάλογοι, ταυτίσεις και αντιπαραθέσεις».

- Advertisement -

 

Εκεί θα βρίσκεται και το Λύκειο Ελληνίδων Άργους.

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου οργανώνει στο Βόλο το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο των εν Ελλάδι και απανταχού στο εξωτερικό Λυκείου των Ελληνίδων, στο διάστημα 19-22 Σεπτεμβρίου 2019. Το Συνέδριο συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 350 σύνεδροι-πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων από κάθε γωνιά της ελληνικής γης, όπου λειτουργεί Λύκειο των Ελληνίδων καθώς και το εξωτερικό.

Το θέμα του συνεδρίου είναι «Ελληνικές φορεσιές και σύγχρονη μόδα: διάλογοι, ταυτίσεις και αντιπαραθέσεις». Η θεματική αυτή βασίζεται στο γεγονός, ότι το παραδοσιακό ένδυμα πρωταγωνιστεί δυναμικά στη διαδικασία ζύμωσης του μοντέρνου και μεταμοντέρνου ενδυματολογικού πολιτισμού, εμπνέοντας και τροφοδοτώντας όχι μόνο την ελληνική και αλλά και διεθνή μόδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. O θεματικός αυτός άξονας πιστεύεται να οικοδομήσει ένα νέο διάλογο γύρω από τη διαχείριση της παραδοσιακής φορεσιάς, την πολυσήμαντη ιδεολογική αξία της οποίας, ο λυκειακός θεσμός υπηρετεί σε όλη του τη διαδρομή. Επιπλέον, θα αγγίξει πτυχές του σύγχρονου βίου, με ιδιαίτερη διάσταση στην οικονομία, στην κοινωνία, στην επιχειρηματικότητα, στις νέες καινοτόμες πρακτικές και νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Στο Συνέδριο, που θα γίνει στο ΞΕΝΙΑ, μετέχουν με ανακοινώσεις τους, είτε ως εισηγητές είτε ως μέλη προεδρείων διακεκριμένοι επιστήμονες, καθηγητές λαογραφίας και αρχιτεκτονικής, ιστορικοί τέχνης Πανεπιστημιακών Σχολών της χώρας και του εξωτερικού, ερευνητές εγνωσμένου κύρους μεγάλων ιδρυμάτων (Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα της Ιωάννας Παπαντωνίου, Ακαδημία Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Μουσεία κλπ) καθώς επίσης εξειδικευμένοι ερευνητές – δημοσιογράφοι για θέματα Μόδας, επιχειρηματίες και διάσημοι σχεδιαστές μόδας και ενδυματολογίας.

Η εκδήλωση έναρξης του Συνεδρίου (Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου ώρα 6.30 μ.μ. ΞΕΝΙΑ), εκτός από την κήρυξη της έναρξη των εργασιών, περιλαμβάνει: α) μικρό μουσικό πρόγραμμα με τη Ρία Ελληνίδου στο τραγούδι και τους Χρ. Δασκαλόπουλο-βιολί, Κώστα Μούτο –λαούτο και Αναστασία Λύτρα-τουμπελέκι. και β) προβολή ταινίας (διάρκειας 20΄) με την 100ετή διαδρομή του Λ.Ε.Β., σε κείμενα-έρευνα Μ. Σπανού, μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη και σκηνοθεσία Γ.Λάγδαρη.

Η τελετή Λήξης, με την ανάδειξη και ανακοίνωση του επόμενου Λυκείου που θα αναλάβει τη διενέργεια του 20ού Πανελληνίου Συνεδρίου του ΛτΕ, περιλαμβάνει μεγάλη παράσταση των χορευτικών ομάδων του Λ.Ε.Β., με τίτλο «Της γαλανής το φόρεμα, της ρούσας το φουστάνι…». Η παράσταση, που θα γίνει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας, είναι αφιερωμένη στη λαϊκή παράδοση του Ν. Μαγνησίας όσον αφορά στα τραγούδια, τους χορούς και τον λαϊκό ενδυματολογικό πολιτισμό της.

Η όλη οργάνωση περιλαμβάνει περιήγηση στην πόλη και γνωριμία των συνέδρων με τις δράσεις του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου. Διανθίζεται από μικρή έκθεση σύγχρονων χειροποίητων δημιουργιών με επιμέλεια της Εφορείας Οικοτεχνίας του Λ.Ε.Β. (έφορος Κατερίνα Δουλκέρογλου), ενταγμένη στη θεματική του Συνεδρίου, από τα παραδοσιακά εργαστήρια του Λ.Ε.Β. καθώς και με καλλιτεχνικά γεγονότα -εργαστήρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πρώτο εργαστήριο (Σάββατο 21.9.2019, ώρα 09.30-11.00) περιλαμβάνει την παρουσίαση της Παραδοσιακής Φορεσιάς του Τρίκερι με την επιμέλεια της εφόρου Ιματιοθήκης του Λ.Ε.Β. Άσπας Καπουρνιώτη. Το ανοικτό αυτό εργαστήριο, το οποίο απευθύνεται στις εφόρους-συνεφόρους – υπεύθυνες των Ιματιοθηκών των ΛτΕ και γενικά κάθε ενδιαφερόμενο, θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Saint Joseph» (Σπυρίδη 130).

Το δεύτερο ανοικτό εργαστήριο θα γίνει από το γνωστό Σκηνογράφο, Ζωγράφο και Ενδυματολόγο Σεμινάριο, Γιάννη Μετζικώφ, την ίδια ημέρα (Σάββατο 21.9.2019, ώρα 11.00-13.30) με θέμα: «H αναφορά στην παράδοση μας απασφαλίζει στην όψη των ενδυμάτων, στις έννοιες του μοναδικού, του προσωπικού, του πολύτιμου και του συναισθηματικού. Μπορεί άραγε να προσπεράσουμε κάτι που μας φέρνει αντιμέτωπους με τόση συγκίνηση;». Το σεμινάριο απευθύνεται στους συνέδρους, σε καλλιτέχνες από τον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, του ενδύματος καθώς και σε εκπαιδευτικούς, φιλοτέχνους κ.ά. Xώρος: Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Βόλου (Μεταμορφώσεως 1). Επιμέλεια εκδήλωσης: Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Λ.Ε.Β.

Επιπλέον, λειτουργεί η έκθεση σύγχρονης τέχνης καλλιτεχνών, με τίτλο «Μεθερμηνείες», ενταγμένη στη θεματική του Συνεδρίου. Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Bόλου, φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Επιμέλεια έκθεσης: Mάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός τέχνης. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην εν λόγω έκθεση είναι: Ε.Αρκουδογιάννη, Β. Βούλγαρη, Π.Βούλγαρης, Ε.Καμόσου, Κ.Κασσαβέτη, Μ.Παπαδημητρίου, Κ.Παπαϊωάννου, Ν. Ποδιάς, Ι.Σδούκου, Δ. Σκουρογιάννης, Ιω. Τερλίδου, Θ.Τσιάτσιου, Β. Τσόγκα, Μ.Χατζηνικολάου.

 

 

- Advertisement -

________________