Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕορτάσθηκε στην Νέα Κίο η επέτειος μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής

Εορτάσθηκε στην Νέα Κίο η επέτειος μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής

Την επέτειο μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 τίμησαν με επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, στην Νέα Κίο σήμερα Κυριακή.

 

Ομιλία για το ιστορικό της Μικρασιατικής καταστροφής έγινε στον Ι.Ν. Θεομάνας, από τον φιλόλογο του 2ου Γυμνασίου Ναυπλίου, Γεώργιο Χουντάλα.

Μετά τη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο “Μνημείο Ηρώων”, από τους επισήμους (εκπρόσωπο δημάρχου Άργους-Μυκηνών, τους βουλευτές του νομού, τον αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο Ναυπλιέων, εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ), συλλόγους και μαθητές των σχολείων της Νέας Κίου.

Ο εορτασμός έχει σκοπό να υπενθυμίσει τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικρά Ασίας, από το Τουρκικό κράτος το 1922.  Mε τον όρο καταστροφή της Σμύρνης αναφέρονται τα γεγονότα της σφαγής του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης από τους Τούρκους, καθώς και της πυρπόλησης της πόλης, που συνέβησαν το Σεπτέμβρη του 1922. Η καταστροφή αυτή άρχισε 7 ημέρες μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από την Μικρά Ασία και την είσοδο των ατάκτων του Κεμάλ Ατατούρκ στην πόλη. Η φωτιά που εκδηλώθηκε κατέκαψε όλη την πόλη εκτός από την μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία, και διήρκεσε από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου του 1922.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ