Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΠαπαδημούλης: Πως εξασφαλίζεται η συμμετοχή των πολιτών στις δημόσιες διαβουλεύσεις, τα προσωπικά...

Παπαδημούλης: Πως εξασφαλίζεται η συμμετοχή των πολιτών στις δημόσιες διαβουλεύσεις, τα προσωπικά δεδομένα τους και η αξιοπιστία των σχολίων που υποβάλλονται;

Eρώτηση προς την Κομισιόν για τη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στις δημόσιες διαβουλεύσεις της ΕΕ κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

Στην ερώτησή του, με αφορμή τη νέα σχετική ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, επισημαίνει ότι «η Κομισιόν οφείλει να βελτιώσει την επικοινωνιακή της προσέγγιση, καθώς δεν αξιοποιούνται συχνά “διαφορετικοί δίαυλοι επικοινωνίας για την προσέγγιση του εκάστοτε κοινού-στόχου”, ενώ δεν μεταφράζονται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. οι έρευνες πάνω στις οποίες βασίζεται η εκάστοτε διαβούλευση». Μάλιστα, σύμφωνα με το ΕΕΣ, «σε ορισμένες περιπτώσεις το υλικό δεν ήταν φιλικό στους πολίτες».

Ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν «με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του ΕΕΣ, ως προς τη συμμετοχή των πολιτών», αλλά και «με ποιο τρόπο εξασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που συμμετέχουν στη διαβούλευση, αλλά και η αξιοπιστία των σχολίων που υποβάλλονται».

Τέλος, επισημαίνει ότι βάσει της έκθεσης «οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό δυσπιστούν για το αν η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των πολιτών, και για το αν η ενωσιακή πολιτική καταρτίζεται βάσει αυτής», και ζητά να μάθει «ποια μέτρα εξετάζονται ή θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Συμμετοχικότητα στις δημόσιες διαβουλεύσεις στην ΕΕ

Στη νέα Ειδική Έκθεσή του, με θέμα τις δημόσιες διαβουλεύσεις που διενεργεί η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει ότι η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών σε αντίστοιχες διαδικασίες είναι μειωμένη. Σύμφωνα με το ΕΕΣ, η Κομισιόν οφείλει να βελτιώσει την επικοινωνιακή της προσέγγιση, καθώς δεν αξιοποιούνται συχνά “διαφορετικοί δίαυλοι επικοινωνίας για την προσέγγιση του εκάστοτε κοινού-στόχου”, ενώ δεν μεταφράζονται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. οι έρευνες πάνω στις οποίες βασίζεται η εκάστοτε διαβούλευση. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις το υλικό δεν ήταν φιλικό στους πολίτες.

Δεδομένου ότι η Συνθήκη της Ε.Ε. επιζητεί την ευρύτερη δυνατή συμβολή των πολιτών, ερωτάται η Κομισιόν:

– Με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του ΕΕΣ, ως προς τη συμμετοχή των πολιτών;

– Με ποιο τρόπο εξασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που συμμετέχουν στη διαβούλευση, αλλά και η αξιοπιστία των σχολίων που υποβάλλονται;

– Δεδομένου ότι οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό δυσπιστούν για το αν η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των πολιτών, και για το αν η ενωσιακή πολιτική καταρτίζεται βάσει αυτής, ποια μέτρα εξετάζονται ή θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

 

Πηγή: eurozoi.gr

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ