Ανησυχεί ο ΟΗΕ για τις συγκρούσεις στο Άντεν της Υεμένης

- Advertisement -

Ανησυχία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για τις σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται στο Άντεν της Υεμένης και κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. 

- Advertisement -

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γκουτέρες, κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές “να δεσμευτούν σε έναν συνολικό διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να αντιμετωπίσουν τις βάσιμες ανησυχίες όλων των πολιτών της Υεμένης”.

Ιατρικές πηγές ανακοίνωσαν χθες ότι τουλάχιστον 8 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, την προσωρινή έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, εν μέσω μαχών μεταξύ νότιων αυτονομιστών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Η κλιμάκωση της βίας περιπλέκει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για να τερματιστεί η σύγκρουση αυτή που μαίνεται εδώ και περισσότερο από 4 χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους όπως και έχει ωθήσει την Υεμένη στα πρόθυρα του λιμού. Οι συγκρούσεις άρχισαν αυτήν την εβδομάδα όταν οι αυτονομιστές κατηγόρησαν ένα ισλαμικό κόμμα συμμαχικό του προέδρου Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι για συνέργεια σε επίθεση με πυραύλους που είχε σημειωθεί στη πόλη.

Οι συγκρούσεις αυτές αποκάλυψαν ένα ρήγμα στον στρατιωτικό συνασπισμό υπό την Σαουδική Αραβία που υποστηρίζει τον Χάντι, μετά την μείωση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα της στρατιωτικής τους παρουσίας, εν μέσω των πιέσεων από δυτικούς συμμάχους και των ανησυχιών για τις ιρανικές δραστηριότητες γύρω από τον Κόλπο του Ομάν.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας του Άντεν δήλωσε στο Reuters ότι 24 μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια πλευρά ανήκαν. Την ίδια ώρα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι περιέθαλψαν 75 ανθρώπους σε χειρουργική κλινική από την Πέμπτη το βράδυ. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άμαχοι που είχαν τραυματιστεί από θραύσματα βλημάτων κατά τον βομβαρδισμό των σπιτιών τους ή από αδέσποτες σφαίρες. Το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τα σημεία στα οποία σημειώνονται συγκρούσεις.

Η οργάνωση αρωγής Νορβηγικό Προσφυγικό Συμβούλιο (NRC) ανακοίνωσε παράλληλα ότι το προσωπικό της και οι άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους για μέρες λόγω των συγκρούσεων και ότι ολοένα και λιγοστεύουν τα αποθέματά τους σε τρόφιμα και νερό.

 

- Advertisement -

________________