Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΦώτισαν με τα κείμενά τους λίγο περισσότερο την ζωή και την πολιτική...

Φώτισαν με τα κείμενά τους λίγο περισσότερο την ζωή και την πολιτική σκέψη του Καποδίστρια

Ξεδιπλώθηκαν προ ημερών, στο Βουλευτικό Ναυπλίου, πτυχές λιγότερο γνωστές για τον βίο, την πολιτεία και την πολιτική διάσταση της προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της σύγχρονης Ελλάδος.

 

Οπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα του συλλόγου “Παλαμήδης” που διοργάνωσε την παρουσίαση δύο εκδόσεων για τον Ιωάννη Καποδίστρια: Η Ιστορία καταγράφει τα γεγονότα που χαράζουν και διαμορφώνουν μέσα στον χρόνο τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, των κοινωνιών, των πολιτισμών, των θρησκειών, των επιστημών…
Όμως, δεν αρκείται και δεν περιορίζεται η Ιστορία μόνον στην καταγραφή των γεγονότων… έρχεται ως μελετητής και ερευνητής προθέσεων και απόψεων, κρίσεων και μυστικών συμφωνιών που ίσως συμβαίνουν δίχως να καταγράφονται επίσημα και μπορεί να ορίζουν την πορεία και την μοίρα ολόκληρου του πλανήτη, των πόρων του και των πληθυσμών που τον εποικίζουν…
Ιστορία δεν είναι μόνον ό,τι φαίνεται… υπάρχουν σημεία που για να λάμψουν πρέπει να χυθεί πάνω τους φως.
Συμβαίνει κάποιες φορές κείμενα ξεχασμένα σε ένα συρτάρι να ανακαλύπτονται μετά από χρόνια και να αλλάζουν τις απόψεις μας για γεγονότα που θεωρούσαμε αδιαμφισβήτητα.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας έχει συνδέσει την ζωή του και τον θάνατό του με το Ναύπλιο. Κυρίως, όμως, έχει συνδέσει το Ναύπλιο με την μοίρα και την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.”

Ο Γεώργιος Πουκαμισάς, πρέσβυς της Ελλάδος στο Κίεβο και ο Στέργιος Ζαμπούρας, εμπειρογνώμων του Υπουργείου Εξωτερικών, συνέγραψαν δύο βιβλία – ιστορικές μελέτες με αντικείμενο γνωστές και άγνωστες διαστάσεις της προσωπικότητας, της πολιτικής και των προσωπικών σχέσεων του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τους ισχυρούς άνδρες της εποχής του.
Τα βιβλία εκδόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο “ΚΑΣΤΑΛΙΑ” του Σεραφείμ Μηχιώτη.

Την παρουσίαση των βιβλίων στο κοινό (που έδωσε εντυπωσιακά το παρόν στην αίθουσα) έκαναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδος Νίκος Μπουμπάρης και ο πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου “Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ” Θεοδόσης Σ. Σπαντιδέας -που είχε και τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης.

Αποσπάσματα επιστολών του Ιωάννη Καποδίστρια ανέγνωσε έξοχα η ηθοποιός Γιάννα Βασιλείου.
Οι συγγραφείς συνομίλησαν με το κοινό, απαντώντας σε ερωτήματα που γεννήθηκαν φυσιολογικά.

“Ο Γεώργιος Πουκαμισάς και ο Στέργιος Ζαμπούρας φώτισαν με τα κείμενά τους λίγο περισσότερο την ζωή και την πολιτική σκέψη του Καποδίστρια. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν δίστασαν να εκφράσουν την προσωπική τους άποψη, η οποία διαμορφώθηκε προφανώς μέσα από τα ιστορικά κείμενα στα οποία έχουν εντρυφήσει.
Τέτοιες ματιές χρειάζονται για να φωτίζουν το παρελθόν… και να δίνουν το στίγμα της αλήθειας…
… με την βεβαιότητα ότι τα βιβλία θα είνε καλοτάξιδα….”, τονίζεται χαρακτηριστικά απο τον σύλλογο “Παλαμήδης”.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ