ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Για 18η χρονιά το Θερινό Πρόγραμμα του Harvard στην Ελλάδα

Στις 4 Αυγούστου ολοκληρώθηκε το φετινό Θερινό Πρόγραμμα του Harvard στην Ελλάδα (Harvard Summer Program in Greece), η δράση του οποίου μοιράζεται στις πόλεις του Ναυπλίου και της Θεσσαλονίκης, με ενδιάμεσους σταθμούς στην Ολυμπία και την Αθήνα.

 

Το 2019 αποτελεί τη 18η συνεχή χρονιά που πραγματοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει αναδειχθεί στο μακροβιότερο και ένα από τα πλέον επιτυχημένα θερινά προγράμματα του Harvard για σπουδές στο εξωτερικό.

Το Harvard Summer Program in Greece υλοποιείται ετησίως υπό τον συντονισμό του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Harvard.

Για πέντε εβδομάδες οι φοιτητές του προγράμματος έμειναν στην Ελλάδα και παρακολούθησαν εντατικά σεμινάρια Ανθρωπιστικών Σπουδών που επικεντρώθηκαν στο θέμα «Μετανάστευση και Σύνορα: Επαναπροσδιορίζοντας την Κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και Παραπέρα» (“Migrations and Boundaries: Reconceptualizing Mobility in the Eastern Mediterranean and Beyond”), μελετώντας ιστορικά φαινόμενα από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Παράλληλα, επισκέφτηκαν σημαντικούς τόπους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, εμπλουτίζοντας την προσωπική τους εμπειρία από τη διαμονή τους στην Ελλάδα.

Κατά την τελευταία εβδομάδα του προγράμματος, οι φοιτητές εκπόνησαν την τελική τους εργασία με βάση τις γνώσεις, τα βιώματα και τα ερεθίσματα που αποκόμισαν τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, σε συνδυασμό με τα δικά τους ερευνητικά ενδιαφέροντα.

Τη φετινή ομάδα αποτελούσαν 11 προπτυχιακοί φοιτητές του Harvard, ένας φοιτητής του Harvard Extension School, μία φοιτήτρια από το Πανεπιστήμιο Pittsburgh, δύο από το Fudan University και δύο από το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και οι 9 διδάσκοντες του προγράμματος.

Επίσης, για άλλη μια χρονιά, το πρόγραμμα πλαισίωσαν, ως CHS-CCS Fellows, διδάσκοντες ελληνικών πανεπιστημίων που έλαβαν ερευνητική υποτροφία από το Κέντρο συμμετέχοντας σε όλες τις δράσεις κατά την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα μαθημάτων. Φέτος για τη θέση αυτή επιλέχθηκαν η Κατερίνα Παναγοπούλου-επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και η Βικτωρία Φερεντίνου- επίκουρη καθηγήτρια Θεωρίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Επίσης, στο φετινό πρόγραμμα συμμετείχαν ακόμα τρεις καλεσμένοι καθηγητές πανεπιστημίων που προσκλήθηκαν να δώσουν από μία διάλεξη γύρω από τις θεματικές των σεμιναρίων.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, πέρα από τις ερευνητικές υποτροφίες για τις δύο διδάσκουσες ελληνικών πανεπιστημίων, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών προσέφερε τρεις θέσεις με υποτροφία στους δύο φοιτητές από το Fudan και σε μία εκ των δύο φοιτητριών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την πολυπολιτισμική σύνθεση της ομάδας -με συμμετέχοντες από διαφορετικές χώρες και ακαδημαϊκά υπόβαθρα- η οποία αντανακλά τη μοναδικότητα του Θερινού Προγράμματος του Harvard στην Ελλάδα και ενισχύει τη διαπολιτισμική εστίασή του.

 

Argonafplia.gr (SO)

Πρόσφατα

Με λαμπρότητα η εορτή του Προστάτη των Αργείων Αγίου Πέτρου

Τον Πολιούχο του Άγιο Πέτρο τον Θαυματουργό εορτάζει το Άργος το διήμερο 6-7 Μαΐου. Απόψε…

2 ώρες πριν

Καιρός: Έρχεται νέα κακοκαιρία και επιστροφή της αφρικανικής σκόνης

Βροχές αναμένονται σε αρκετές περιοχές, ενώ επιστρέφει η αφρικανική σκόνη. Πρόγνωση της ΕΜΥ για αύριο…

4 ώρες πριν

Δευτέρα του Πάσχα: Η σημασία και η προέλευσή της

Η Δευτέρα του Πάσχα, γνωστή και ως Δευτέρα της Διακαινησίμου, είναι η ημέρα μετά την…

4 ώρες πριν

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Προσύμνη του Δήμου Άργους – Μυκηνών

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Προσύμνη του Δήμου Άργους – Μυκηνών, στην Αργολίδα, από…

6 ώρες πριν

Αναγγελία θανάτου και κηδείας Κωνσταντίνου Δ. Σχοινοχωρίτη

Τον Αγαπημένο μας μπαμπά, παππού, προ-Παππού  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΧΟΙΝΟΧΩΡΙΤΗ του Δημητρίου ετών 90, Αποχαιρετούμε Την Πέμπτη…

13 ώρες πριν

Το έθιμο της εκτέλεσης του Ιούδα δια τουφεκισμού αναβίωσε και φέτος στην Ασίνη του Δήμου Ναυπλιέων

Το έθιμο της εκτέλεσης του Ιούδα δια τουφεκισμού αναβίωσε και φέτος στην Ασίνη του Δήμου…

1 ημέρα πριν