Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήO CHEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...Συντήρηση αυγών: Πόσο αντέχουν τα αυγά στο ψυγείο;

Συντήρηση αυγών: Πόσο αντέχουν τα αυγά στο ψυγείο;

Τα αυγά είναι μία πολύτιμη τροφή για τον άνθρωπο και ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της διατροφής μας.

Επειδή είναι ένα πολύ ιδιαίτερο υλικό τόσο ως προς τη διατροφική του αξία αλλά και ως προς την ευαισθησία του και τη συντήρησή του, καλό είναι να σιγουρευτούμε για τη φρεσκότητα των αυγών που καταναλώνουμε, να έχουμε διαπιστώσει ότι έχει γίνει καλή διατήρηση και καλό θα είναι να γνωρίζουμε και την προέλευσή τους.

Πώς διατηρούνται λοιπόν τα ωμά αυγά στο ψυγείο;
Σας έχει τύχει ποτέ να ανοίξετε το ψυγείο για να πάρετε αυγά, αλλά να μη θυμάστε ακριβώς πόσο καιρό βρίσκονται μέσα στο ψυγείο σας; Αυτά τα αυγά καλό είναι να μην τα χρησιμοποιήσετε και να τα πετάξετε.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Όταν αγοράζετε αυγά, η συσκευασία τους πάνω γράφει την ημερομηνία παραγωγής τους και πολλές φορές και την ημερομηνία λήξης τους.

Διατηρούμε τα αυγά στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου;
Αυτό που πρέπει να κάνετε αμέσως αφού τα αγοράσετε, για να είστε σίγουροι ότι τα αυγά σας είναι σωστά συντηρημένα, πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο αμέσως μόλις επιστρέψετε στο σπίτι. Επειδή τα ωμά αυγά εκτός ψυγείου χαλάνε πολύ εύκολα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες, είναι σημαντικό να ψύχονται όσο νωρίτερα γίνεται.

Τα αυγά στο ψυγείο, πρέπει να παραμένουν μέσα στη συσκευασία τους ή μέσα σε ένα αεροστεγές δοχείο και μακριά από τρόφιμα με έντονη μυρωδιά καθώς οι έντονες οσμές περνούν μέσα στο αυγό.

Πόσες μέρες κρατάνε τα αυγά στο ψυγείο;
Τα νωπά αυγά διατηρούνται στο ψυγείο για 3-5 εβδομάδες.

Αν χωρίσατε για κάποια παρασκευή τα αυγά σας και σας έχουν περισσέψει κρόκοι ή ασπράδια, τότε καλό είναι να γνωρίζετε πόσο κρατάνε τα αυγά και όταν είναι σπασμένα.

Οι κρόκοι στην συντήρησή τους είναι δύσκολοι γιατί αν τους βάλουμε στο ψυγείο, γρήγορα δημιουργείται στην επιφάνειά τους μία κρούστα. Μία λύση είναι να τους σκεπάσετε με νερό. Έτσι διατηρούνται μία-δυο μέρες. Με κρόκους μπορείτε να φτιάξετε παγωτό, τιραμισού, κρέμα σοκολάτα, κρεμ μπρουλέ, κρέμα ζαχαροπλαστικής, σάλτσα ολαντέζ ή μαγιονέζα, σάλτσα για σαλάτα σήζαρ.

Τα ασπράδια διατηρούνται άφοβα για 2-3 μέρες μέσα στο ψυγείο, κάποιοι υποστηρίζουν πως αντέχουν έως και 1 εβδομάδα, καλυμμένα με διαφανή μεμβράνη ή σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Μπορείτε με ασπράδια να φτιάξετε γαλλικά μακαρόν, μαρέγκες, μπισκοτάκια, αλλά και μια υπέροχη μους σοκολάτας.

Συντήρηση αυγών στην κατάψυξη
Ενώ δεν μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το αυγό στην κατάψυξη μπορούμε να βάλουμε χωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια. Τα καταψύχουμε σε ξεχωριστές συσκευασίες ή μπορούμε να χτυπήσουμε τα αυγά πριν τα καταψύξουμε ώστε να έχουμε μια ομελέτα έτοιμη για ψήσιμο.

Η συσκευασία που θα τοποθετήσουμε τα αυγά, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κλείνει αεροστεγώς. Καλό είναι πάνω στη συσκευασία να βάλετε την ημερομηνία κατάψυξής τους. Έτσι διατηρούνται έως και 6 μήνες. Κάθε φορά που θα τα χρειαστείτε, τα βγάζετε από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση του ψυγείου.

Πόσο αντέχουν τα βραστά αυγά στο ψυγείο;
Τα βραστά αυγά διατηρούνται στο ψυγείο το πολύ για 1 εβδομάδα.

πηγη /www.argiro.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ