Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΔιασώθηκαν 424 μετανάστες που επιχειρούσαν να φθάσουν απο το Μαρόκο στις ισπανικές...

Διασώθηκαν 424 μετανάστες που επιχειρούσαν να φθάσουν απο το Μαρόκο στις ισπανικές ακτές

Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό του Μαρόκου διέσωσε 424 μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στις ισπανικές ακτές, επιβιβαζόμενοι σε πολυάριθμες αυτοσχέδιες λέμβους, σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή.

Μερικοί από τους μετανάστες, με επιδεινωμένη την κατάσταση της υγείας τους, έλαβαν τις πρώτες βοήθειες πάνω στα πλοία, πριν σταλούν πίσω σε διάφορα λιμάνια στο βόρειο τμήμα του Μαρόκου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), 10.475 άνθρωποι έφτασαν δια θαλάσσης στην Ισπανία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι 15.075 την αντίστοιχη περσινή περίοδο (μείωση 30%). Περισσότεροι από 200 άνθρωποι πέθαναν ή αγνοούνται.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη το Μαρόκο για τον «ρόλο του ως παγκόσμιο ηγέτη στην μετανάστευση», χαιρετίζοντας τις «προσπάθειες των μαροκινών αρχών» καθώς και εκείνων της Ισπανίας. Πέρυσι, οι αρχές του Μαρόκου σταμάτησαν περίπου 89.000 «παράνομες απόπειρες μετανάστευσης», συμπεριλαμβανομένων 29.000 στη θάλασσα, που είχαν κυρίως προορισμό την Ισπανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πέρυσι ένα πακέτο μέτρων ύψους 140 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τις δράσεις του Μαρόκου ενάντια στην παράνομη μετανάστευση, την επιτήρηση των συνόρων, την εξάρθρωση παράνομων δικτύων διακίνησης και για τη βοήθεια των θυμάτων.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ