Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚατά των αλλαγών στην αυτοδιοίκηση το Π.Σ. Πελοποννήσου

Κατά των αλλαγών στην αυτοδιοίκηση το Π.Σ. Πελοποννήσου

Με ομόφωνη απόφασή του το απερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, στην συνεδρίασή του της 22ας Ιουλίου, τάσσεται κατά των αλλαγών του “Κλεισθένη” και της κατάργησης της απλής αναλογικής στην πράξη, που επιχειρεί η νέα κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των νέων περιφερειαρχών της χώρας, που πρόσκεινται στη Ν.Δ.

 

Ο κ. Τατούλης αναφέρει σχετικά: “Σε μία από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τεκμηρίωσε δημόσια το υψηλό πολιτικό του προφίλ, εφόσον είναι το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο στη χώρα που τοποθετείται πολιτικά απέναντι στις επικείμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Με την απόφασή του αυτή γίνεται φανερό γιατί η Πελοπόννησος είχε εδραιωθεί υψηλά στον πολιτικό χάρτη της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά θέματα δημοκρατίας και θεσμικού σεβασμού”.

Σύμφωνα με την απόφαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου:

“1) Θεωρεί πολιτικά απαράδεκτη την τροποποίηση του νόμου 4555/2018 (Κλεισθένης) χωρίς ακόμα να έχει εφαρμοστεί, να έχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσματά του και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία.

2) Απορρίπτει το επιχείρημα της μη κυβερνησιμότητας της αυτοδιοίκησης ως πρόφαση για τις προτεινόμενες αλλαγές, δεδομένου ότι στον “Κλεισθένη” υφίστανται ήδη ανάλογες ασφαλιστικές δικλίδες και προτάσσει την περιφερειακή διακυβέρνηση ως τον πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ενωσης Περιφερειών στα συνέδριά της.

3) Εκφράζει την απόλυτη πίστη του στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και στους κανόνες της δημοκρατίας και θεωρεί αδιανόητο η νέα κυβέρνηση να υιοθετεί πρωτοβουλίες που τα θέτουν σε αμφισβήτηση.

4) Στοχεύει στην πολιτική συνεννόηση και συνεργασία μέσα στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας (Περιφερειακό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, κ.λπ.) και διατυπώνει την άποψη ότι το κυρίαρχο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο.

5) Για την οποιαδήποτε αλλαγή η παρέμβαση στον “Κλεισθένη” θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση στα νέα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης (Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια) και να παρθούν σχετικές αποφάσεις.

6) Αν η κυβέρνηση πολιτικά επιθυμεί αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης έχει το δικαίωμα να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να θέτει σε αμφισβήτηση τη συνταγματική αυτοτέλεια των δήμων και των Περιφερειών”.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ