Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΤο φυσικό αέριο θα φθάσει στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου το...

Το φυσικό αέριο θα φθάσει στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου το 2023

Το φυσικό αέριο θα φθάσει στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου το 2023, ενω η δημοπράτηση του έργου των δικτύων θα γίνει μέσα στο 2019 και η κατασκευή του θα ξεκινήσει το 2020, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες απο την Καλαμάτα.

 

Για ΒΙΝΤΕΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ …

Πιο συγκεκριμένα, στην Κόρινθο, το Αργος, το Ναύπλιο και την Τρίπολη θα πάει μέσω του αγωγού που έχει φθάσει στη Μεγαλόπολη, ενώ στην Καλαμάτα και τη Σπάρτη θα φθάνει υγροποιημένο αέριο με φορτηγά διανομής από τη Ρεβυθούσα και θα αποθηκεύεται σε σταθμούς.

Αυτά συμφώνησαν σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Καλαμάτας, ανάμεσα στον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), με επικεφαλής τη διευθύνουσα σύμβουλο Στεφανία Μωσσέ.
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης, ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και εκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι από όλους τους νομούς της Περιφέρειας.

Ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε μετά την σύσκεψη: “Συνεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία κατασκευής των δικτύων για το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι Νομοί Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας θα εξυπηρετηθούν από τον κεντρικό αγωγό που έχει φθάσει μέχρι τη Μεγαλόπολη. Και η Καλαμάτα και η Σπάρτη θα εξυπηρετηθούν με μεταφορά υγροποιημένου αερίου. Αυτό μπορεί να γίνει πάρα πολύ σύντομα. Δηλαδή αν δουλέψουμε συνεργαζόμενοι όπως και θα κάνουμε και συγχρονίσουμε τα βήματά μας, η δημοπράτηση κατασκευής των αγωγών μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό νέο, γιατί το φυσικό αέριο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα οικονομικό για τις επιχειρήσεις κυρίως, αλλά και για τις κατοικίες. Και επίσης ένα πολύ σπουδαίο πλεονέκτημα σε ζητήματα περιβάλλοντος”.

Επεσήμανε επίσης, πως “η Περιφέρεια με την αναθεώρηση του προγράμματος του ΠΕΠ θα διαθέσει γύρω στα 20 εκ. ευρώ για την κατασκευή των δικτύων. Η εταιρεία θα βρει τα υπόλοιπα, είτε με ίδια κεφάλαια είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα συνεργαστούμε και με τους δημάρχους, γιατί θα αρχίσουν τα σκαψίματα, ώστε αυτά να γίνουν με τη λιγότερη δυνατή όχληση.
Το πρώτο βήμα είναι αυτό, το δεύτερο είναι η επέκταση του φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις, όπου υπάρχουν οικονομικές δραστηριότητες”.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ, απο την μεριά της δήλωσε: “Ήταν εποικοδομητική και αποτελεσματική η συνάντηση για την πορεία του έργου, το οποίο είναι σημαντικό και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας της Πελοποννήσου, ώστε να προσφέρει φθηνότερη θέρμανση και φθηνότερο καύσιμο σε οικιακούς καταναλωτές και σε επαγγελματίες και βιομηχανίες. Εχει οφέλη περιβαλλοντικά και προσφέρει πληθώρα θέσεων εργασίας.
Το πρόγραμμα αυτό έχει σχεδιαστεί και το Σεπτέμβριο θα παραδοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς η μελέτη κόστους – οφέλους από την εταιρεία ΔΕΔΑ, όπου θα περιγράφει λεπτομερώς το κόστος της επένδυσης, την ανάγκη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια και τις περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν την κάθε πόλη και το πώς θα υλοποιηθεί εκεί το δίκτυο. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή επέκτασης δικτύου περίπου στο 60% των δρόμων της καθεμίας από τις 6 πόλεις που συζητήσαμε και περιλαμβάνει και ένα πακέτο δωρεάν συνδέσεων για να ξεκινήσει αυτό το έργο σε οικιακούς κι επαγγελματικούς καταναλωτές.
Στόχος της εταιρείας είναι από τον πρώτο μήνα κατασκευής του δικτύου να μπορούν να συνδέονται και πολίτες, ώστε να μην χρειαστεί να ολοκληρωθεί το δίκτυο στην κάθε πόλη για να συνδεθούν.
Ο προγραμματισμός αυτού του έργου είναι να ξεκινήσει το 2020 και να ολοκληρωθεί αυτό το κομμάτι του έργου το 2023 και από κει και πέρα να συνεχίσει η ΔΕΔΑ να κάνει συνδέσεις με τους υπόλοιπους πολίτες και καταναλωτές”.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ