Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΟ Μπόρις Τζόνσον συναντά την βασίλισσα και γίνεται πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Μπόρις Τζόνσον συναντά την βασίλισσα και γίνεται πρωθυπουργός της Βρετανίας

Πρώτα στο Μπάκιγχαμ και μετά στη Ντάουνιγκ Στριτ σήμερα η διαδρομή για τον Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δίνει την σκυτάλη της διακυβέρνησης και του Brexit.

 

Έπειτα από μία συντριπτική νίκη έναντι του αντιπάλου του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ στην ψηφοφορία για την ηγεσία των Τόρις, ο 55χρονος Μπόρις Τζόνσον θα γίνει ο 14ος αρχηγός κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας της Ελισάβετ ΙΙ.

Η Τερέζα Μέι, αναγκασμένη να αποχωρήσει αφού απέτυχε να πείσει τους βουλευτές να επικυρώσουν την συμφωνία του Brexit, το μεσημέρι θα παρουσιασθεί για μία τελευταία φορά στο κοινοβούλιο για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Στην συνέχεια, θα κάνει μία σύντομη ομιλία μπροστά από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Ακολούθως θα κατευθυνθεί προς τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου θα παρουσιάσει επισήμως την παραίτησή της στην βασίλισσα Ελισάβετ για να επιστρέψει στα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, από όπου ως απλή βουλευτής «θα υποστηρίξει πλήρως» τον διάδοχό της.

Μετά, ο Μπόρις Τζόνσον θα γίνει δεκτός από την βασίλισσα, η οποία θα του αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης και θα απευθύνει ομιλία και θα ανακοινώσει την σύνθεση της κυβέρνησής του.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, εξήγησε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ξανασυζητήσουν με το Λονδίνο την πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική τους σχέση, αλλά όχι και την συμφωνία του διαζυγίου.

Σε αυτήν την συγκυρία αβεβαιότητας, «οι εταιρείες έχουν ανάγκη να γνωρίζουν συγκεκριμένα τι θα κάνει η κυβέρνησή σας για να εμποδίσει ένα μη συντεταγμένο Brexit στις 31 Οκτωβρίου, πηγή αναταραχής για τον πληθυσμό και το εμπόριο», προειδοποίησε ο Ανταμ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής των βρετανικών εμπορικών επιμελητηρίων. Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, αμφισβητεί την νομιμοποίηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εξελέγη από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, και ζητεί την διεξαγωγή εκλογών. Καλεί δε σε διαδήλωση με το αίτημα αυτό αύριο του βράδυ.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ