Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΤο ΕυρωΚοινοβούλιο ψηφίζει για τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το ΕυρωΚοινοβούλιο ψηφίζει για τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η υποψήφια για τη θέση αυτή είναι η Ursula von der Leyen.

Το ΒΙΝΤΕΟ:

Τα βίντεο του europarlTV προβάλλονται από το Argonafplia.gr κατόπιν της από 16/2/2011 σχετικής συμφωνίας μεταξύ European Parliament web TV –  Eurozoi.gr και Argonafplia.gr.

________________

Περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μία από τις πρώτες πράξεις του νέου Κοινοβουλίου είναι να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προτείνει τη γερμανίδα Υπουργό Άμυνας Ursula von der Leyen. Η Von der Leyen είναι μέλος του κόμματος που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά δεν έλαβε μέρος στη διαδικασία κορυφαίου υποψηφίου και θα χρειαστεί να δουλέψει σκληρά για να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών. Την επομένη του ορισμού της, η von der Leyen ταξίδεψε στο Στρασβούργο, για να συναντήσει τον νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τις πολιτικές ομάδες, λέγοντας ότι ήθελε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Στο Κοινοβούλιο η διαδικασία είναι απόλυτα διαφανής. Θα πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμα της προεδρίας της ενώπιον ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προτού οι βουλευτές ψηφίσουν για την υποψηφιότητά της. Η συζήτηση με τους βουλευτές και η ψηφοφορία θα μεταδοθούν ζωντανά σε συνεχή ροή. Εάν εκλεγεί η von der Leyen, η επιλογή των επιτρόπων θα ξεκινήσει αμέσως. Το Κοινοβούλιο θα διεξαγάγει ακροάσεις, για να κρίνει εάν πληρούν τις απαιτήσεις.

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατόπιν στην ολομέλεια για ολόκληρη την Επιτροπή. Εάν η von der Leyen δεν υποστηριχθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει έναν μήνα, για να προτείνει νέο υποψήφιο.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ