Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΠάντρεμα των παραδοσιακών χορών και του θεάτρου στην εκδήλωση «Σκιές και βήματα...

Πάντρεμα των παραδοσιακών χορών και του θεάτρου στην εκδήλωση «Σκιές και βήματα στου χρόνου τα πατήματα»

Το Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου του Λυκείου Ελληνίδων Άργους παρουσίασε την 13η ετήσια μουσικοχορευτική του παράσταση «Σκιές και βήματα στου χρόνου τα πατήματα», στον κατάμεστο αύλειο χώρο του Προφήτη Ηλία Κουτσοποδίου.

 

Οι χοροί συνοδεύονταν από οκταμελή παραδοσιακή ορχήστρα και προλογίζονταν με έναν πρωτότυπο τρόπο: από τον Καραγκιόζη και τους ήρωες τού Θεάτρου Σκιών του αξιόλογου καραγκιοζοπαίχτη Πάνου Καπετανίδη.

Οι φιγούρες των χορευτών έκαναν την εμφάνισή τους μέσα από έναν τεράστιο αυτοσχέδιο μπερντέ, που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της παράστασης από τους ίδιους τους χορευτές, εθελοντικά, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα στο κοινό που παρακολουθούσε έκπληκτο και προσηλωμένο την ιδιαίτερη αυτή παραδοσιακή, μουσικοχορευτική παράσταση, πλαισιωμένη από τους λαϊκούς ήρωες του θεάτρου σκιών.

Το εμπνευσμένο αυτό πάντρεμα των παραδοσιακών χορών και του θεάτρου σκιών είναι απόρροια της συνεχούς και στοχευμένης προσπάθειας του υπεύθυνου του χορευτικού Δημήτρη Αργυρόπουλου, να μαγνητίσει τα παιδιά, να τα προσελκύσει και αφού τα εμπνεύσει, να τα κάνει να αγαπήσουν το χορό και την παράδοσή μας. Να τα φέρει σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, που συμβάλλουν στη διατήρηση και διαιώνιση της λαϊκής μας παράδοσης, όπως με συνέπεια πράττει 54 συναπτά έτη το Λύκειον Ελληνίδων -παράρτημα Άργους.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης και αφού προσφέρθηκαν αναμνηστικά μεταξύ της προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Άργους κα. Ευτυχίας Δημοπούλου – Κόρου και του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουτσοποδίου “Η Αγία Κυριακή” κ. Μπλατσο Γεώργιο, ανανεώθηκε το ραντεβού του Συλλόγου για τον Οκτώβριο.

Το Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου του Λυκείου Ελληνίδων Άργους, ιδρύθηκε το 2007 με πρωτοβουλία του αείμνηστου δημάρχου Κωνσταντίνου Μπιτζή σε συνεργασία με την τότε πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Άργους κυρία Αγγελική Σχοινοχωρίτου. Την ευθύνη του παραρτήματος και την χοροδιδασκαλία των τμημάτων, ανέλαβε εξ αρχής, ο κ. Δημήτρης Αργυρόπουλος, όντας και ο ίδιος μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Άργους από τα 8 του χρόνια. Στην ίδρυσή του, το Τμήμα, αριθμούσε 15 μέλη και μετά από 12 χρόνια έχει δημιουργήσει πλέον μια τεράστια οικογένεια αποτελούμενη από ανθρώπους όλων των ηλικιών με σημαντικότερο το ότι παππούδες, παιδιά και εγγόνια χορεύουν στον ίδιο κύκλο χορού.

Το Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου συμμετέχει σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις εντός και εκτός των ορίων του νομού Αργολίδος και της περιφέρειας Πελοποννήσου καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και ανταποκρίνεται στα καλέσματα άλλων συλλόγων με κοινούς σκοπούς και τον Αύγουστο θα συμμετάσχει σε Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Τσεχία.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ