Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΈκτακτο δελτίο υψηλών θερμοκρασιών

Έκτακτο δελτίο υψηλών θερμοκρασιών

Έκτακτο δελτίο υψηλών θερμοκρασιών από 8/7/2019/ 09:00 – 11/7/2019

 

Συνοπτική ανάλυση
Θερμές αέριες μάζες, αφρικανικής προελεύσεως, προβλέπεται να επεκταθούν προς τον ελλαδικό χώρο, στα πλαίσια ανάπτυξης θερμής αντικυκλωνικής έξαρσης στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας η οποία, σε περιοχές που η τοπογραφία το ευνοεί, θα προσεγγίσει ή θα ξεπεράσει τους 40°C.

Προβλεπόμενη κατανομή των υψηλών θερμοκρασιών

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, προβλέπεται να επικρατήσουν κατά την διάρκεια του τετραημέρου: Δευτέρα, 8 Ιουλίου – Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019, σε μεγάλο μέρος της χώρας, ξεπερνώντας σε αρκετές περιοχές τους 37°C. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προβλέπεται να σημειωθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα με ιδιαίτερη έμφαση στον Θεσσαλικό κάμπο, τα πεδινά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική και δυτική Στερεά Ελλάδα και τα πεδινά τμήματα της Πελοποννήσου, όπου η θερμοκρασία θα προσεγγίσει τοπικά τους 41-42°C. Εξίσου υψηλές θερμοκρασίες προβλέπεται να σημειωθούν κατά διαστήματα, σε τμήματα των Δωδεκανήσων και της Κρήτης όπου θα επικρατήσουν θερμοί καταβατικοί άνεμοι (κυρίως νότια Κρήτη και νότια Ρόδος). Από την Πέμπτη, και από τα δυτικά/βόρεια τμήματα της χώρας προβλέπεται υποχώρηση της θερμοκρασίας, ωστόσο και κατά την διάρκεια της Πέμπτης, ενδέχεται να διατηρηθούν εξίσου θερμές συνθήκες με αυτές των προηγούμενων ημερών σε αρκετές περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.

Στις περισσότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως κατά την διάρκεια των απογευματινών ωρών, είναι πιθανό να εκδηλωθούν ξαφνικές καταιγίδες (μπουρίνια) σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας.

Από την Τετάρτη και κυρίως την Πέμπτη, οι υψηλές θερμοκρασίες προβλέπεται να συνδυαστούν με ισχυρούς ανέμους με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν, σε αρκετά μεγάλο τμήμα της χώρας, πολύ ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.

Αττική: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες προβλέπεται να σημειωθούν κατά την διάρκεια της αναφερόμενης περιόδου, στον νομό Αττικής με τις μέγιστες τιμές να προσεγγίζουν, τοπικά, τους 40°C. Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης. Αξίζει να σημειωθεί πως και στην περιοχή της Αττικής, κατά την αποχώρηση της θερμής αέριας μάζας (από την Τετάρτη), θα υπάρξει συγχρονισμός πολύ υψηλών θερμοκρασιών με επικράτηση ισχυρών ανέμων και κατά συνέπεια θα δημιουργηθούν συνθήκες που ευνοούν την ταχεία εξάπλωση πυρκαγιών.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ