Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΧαμένοι και κερδισμένοι αυτών των εκλογών... (άρθρο)

Χαμένοι και κερδισμένοι αυτών των εκλογών… (άρθρο)

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και σε αυτήν, υπάρχουν οι χαμένοι και οι κερδισμένοι των εκλογών.


ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία ανήκει στους κερδισμένους της χθεσινής βραδιάς τόσο πανελλαδικά όσο και στο νομό Αργολίδας. Το ποσοστό της, ξεπέρασε το 43% από το 38,6% που πήρε στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο επανεκλεγέντας Γιάννης Ανδριανός κατάφερε παράλληλα, να ανεβάσει και τους προσωπικούς του ψήφους από τον Γενάρη του 2015 κατά 861.
Τα θετικά όμως για το κεντροδεξιό κόμμα δεν σταματούν όμως εκεί μιας και οι δύο κυρίες της παράταξης Ελένη Παναγιωτοπούλου και Σόνια Τάνταρου – Κρίγγου «κονταροχτυπήθηκαν» για την δεύτερη θέση και τελικώς η κα Παναγιωτοπούλου πήρε το προβάδισμα με διαφορά 315 σταυρών.

ΣΥΡΙΖΑ
Σίγουρα ο “χαμένος” της βραδιάς ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαμένος, όχι όμως ηττημένος.
Αν σκεφτεί κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας με ένα μνημόνιο, αλλά και με την Συμφωνία των Πρεσπών, κράτησε σε υψηλά επίπεδα τα ποσοστά του τόσο σε όλη την Επικράτεια (31,5%), όσο και στην Αργολίδα (24,99%). Μάλιστα, σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, παρ’ όλο που οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αργολίδα “κέρδισε” 2500 περίπου ψηφοφόρους.
Βουλευτής επανεκλέγεται ο κ. Γκιόλας  με 3905 σταυρούς. Δεύτερος ο συνάδελφος του δικηγόρος κ. Γαβρήλος με 3506 ψήφους και με καλή παρουσίαση.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι βρέθηκαν περισσότερα από 3000 ασταύρωτα ψηφοδέλτια στο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες.

ΚΙΝ.ΑΛ
Σίγουρα ο πιο κερδισμένος αυτών των εκλογών στην Αργολίδα είναι ο νεοεκλεγείς βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής κ. Ανδρέας Πουλάς. Ο πρωτοεμφανιζόμενος ως υποψήφιος βουλευτής, γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Άργους κατάφερε όχι μόνο να εκλεγεί, παίρνοντας μάλιστα τη θέση του Γιάννη Μανιάτη, αλλά με την υποψηφιότητα του “βοήθησε” το κόμμα του να πάρει από τα μεγαλύτερα ποσοστά (14,82%) του ΚΙΝ.ΑΛ στην Ελλάδα.
Ο Γιάννης Μανιάτης είναι σίγουρα, ο πιο χαμένος αυτής της μάχης, αφού παρ’ ότι ήταν χρόνια βουλευτής του νομού, αλλά και πρώην Υπουργός, έχασε την εκλογή του με διαφορά 435 ψήφων από τον πρώτο.

ΚΚΕ
Το ΚΚΕ δεν δείχνει να έχει μεγάλες διαφορές από τα ποσοστά που πήρε  από τις ευρωεκλογές ακολουθώντας την πεπατημένη ετών.

Χρυσή Αυγή
Δεν θα μπορούσε από τους ηττημένους της χθεσινής αναμέτρησης να λείπει η Χρυσή Αυγή η οποία στις Ευρωεκλογές πανελλαδικά πήρε ένα μικρό μεν ποσοστό (4,87%), αλλά ικανό για να τις εξασφαλίσει την είσοδο της στη Βουλή. Ο λαός όμως χθες είχε άλλη άποψη και στις Βουλευτικές πανελλαδικά της έδωσε 2,93%, χάνοντας ουσιαστικά 110.000 ψηφοφόρους από τις ευρωεκλογές. Στην Αργολίδα πήρε 2,69% και 1551 ψήφους χάνοντας και εδώ σχεδόν 1400.

Μέρα25
Κερδισμένος είναι σίγουρα και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης με το Μέρα25, ο οποίος στις ευρωεκλογές δεν κατάφερε για πολύ λίγο να πάρει το πολυπόθητο 3% και να εκλέξει ευρωβουλευτή. Το χθεσινό όμως αποτέλεσμα, σίγουρα τον δικαίωσε !
Αν και τελευταίο κόμμα στη Βουλή, κατάφερε η “Μέρα 25” να μπει με ποσοστό 3,44% και να εκπροσωπήσει τους πολίτες με 9 βουλευτές.
Στην Αργολίδα το ποσοστό είχε μια μικρή αύξηση από αυτό των ευρωεκλογών της τάξεως 0,54% φτάνοντας έτσι το 3,13% στο νομό μας.

Ελληνική Λύση
Αναμενόμενο θα έλεγε κανείς πως ήταν και το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Το κόμμα του έχασε σχεδόν 27500 ψηφοφόρους πανελλαδικά, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει ποσοστό 3,70% και να είναι το πέμπτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη με 10 βουλευτές.
Στην Αργολίδα πάλι, το ποσοστό του έφτασε το 3,25%, με τον δικηγόρο Δημήτρη Σαλαπάτα να είναι πρώτος  σε σταυρούς (689) χωρίς όμως να καταφέρει το κόμμα να πάρει την τρίτη έδρα, αφού την πήρε ο Ανδρέας Πουλάς για λογαριασμό του ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, στους χαμένους συγκαταλέγονται:

Η Ένωση Κεντρώων που δεν κατάφερε να ξαναμπεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αφού το ποσοστό της πανελλαδικά έμεινε στο 1,24%, ενώ στην Αργολίδα ήταν 0,69% μικρότερο ακόμα κι απ’ αυτό των ευρωεκλογών.

Η Πλεύση Ελευθερίας που τα ποσοστά της ήταν ακόμα μικρότερα και από εκείνα των ευρωεκλογών. Έχασε πανελλαδικά 8225 ψηφοφόρους.

 

Παναγιώτης Χ. Τασσόπουλος

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ