Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΕίναι η αποχή λύση ; ... Άρθρο του Παναγιώτη Χ. Τασσόπουλου

Είναι η αποχή λύση ; … Άρθρο του Παναγιώτη Χ. Τασσόπουλου

Στις Ευρωεκλογές που μας πέρασαν μόνο το 58,69% των πολιτών πήγαν να ψηφίσουν. Ένα ποσοστό μικρό θα έλεγε κανείς αν σκεφτούμε ότι περίπου 4 εκ. πολίτες δεν πήγαν στη κάλπη.

 

Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που δεν ψηφίζουν πιστεύουν πως η αποχή είναι μια διαμαρτυρία στο πολιτικό μας σύστημα. Πράγματι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια ειδικά αυτά  των μνημονίων περνάει μια κρίση κυρίως ηθικών αξιών. Οι σχέσεις των ανθρώπων πήραν καθαρά υλικό, απρόσωπο χαρακτήρα. Καταργήθηκε κάθε άλλη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους εκτός από το γυμνό συμφέρον και την άκαρδη πληρωμή ‘τοις μετρητοίς’, η προσωπική αξιοπρέπεια μετατράπηκε σε ανταλλακτική αξία και όλες οι μορφές δραστηριότητας, ο νους και τα συναισθήματα, η τιμή και η συνείδηση , έγιναν αντικείμενα αγοραπωλησίας.

Το πάθος για το χρήμα κατευθύνει τον Τύπο, την επιστήμη, την τέχνη, την πολιτική, την διδασκαλία, πολλές φορές ακόμα καθορίζει και τον σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπο τον φίλο και το συγγενή. Ο αμοραλισμός πολλών πολιτικών ηγετών, η ανευθυνότητα, η άρρωστη δικαιολογία ότι πάντα κάποιος άλλος φταίει, κάποιος άλλος μας ‘αναγκάζει’ σε κάτι, η διαφθορά ορισμένων λειτουργών της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, της υγείας και της δημόσιας διοίκησης, η πολυθεσία, ο τσαρλατανισμός, η κομπιναδόρικη δραστηριότητα, οι επαΐοντες, οι σύμβουλοι, οι παρηγορητές, η αναξιοκρατία, οι κουτοπόνηροι και όλος αυτός ο άθλιος εσμός που μόλις ξεσκεπαστεί γελοιοποιείται και εξαφανίζεται, αποτελούν τα σημεία των καιρών της σύγχρονης κοινωνίας.

Όμως θεωρώ πως η αποχή δεν είναι η λύση, αντιθέτως είναι το πρόβλημα !
Για σκεφτείτε ότι αν εσείς που δεν πήγατε να ψηφίσετε, πηγαίνατε. Πόσα διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα; Αν οι μισοί από όλους εσάς που δεν ψηφίσατε πηγαίνατε,  θα είχατε βάλει τουλάχιστον τέσσερα πολιτικά κόμματα στην Ευρωβουλή και με έναν ικανοποιητικό αριθμό αντιπροσώπων.  

Σε αυτές τις εκλογές ζητούν την ψήφο μας είκοσι πολιτικά κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί κομμάτων. Είμαι σίγουρος ότι στην πλειοψηφία τους από αυτά σας είναι παντελώς άγνωστα. Πόσο μάλλον οι προγραμματικές τους θέσεις. Έχετε χρόνο να ψάξετε, να μελετήσετε αλλά και να αποφασίσετε αυτό που σας ταιριάζει, αυτό που είναι περισσότερο κοντά στις δικές σας ιδέες και αντιλήψεις.

Άλλωστε όπως λέω και συχνά:
– Η ψήφος δεν είναι μόνο δικαίωμα, είναι και υποχρέωση σε αυτούς που αντιστάθηκαν.

Και τέλος, μην ξεχνάς ότι η αποχή ευνοεί πάντα το πρώτο κόμμα.

Παναγιώτης Χ. Τασσόπουλος

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ