Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Άργους & 1ο ΕΠΑΛ Άργους

- Advertisement -

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ για την ταινία: ‘Ο Άγνωστος Σωτήρας’’, του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους & 1ου ΕΠΑΛ Άργους

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 11ο Φεστιβάλ του εκπαιδευτικού Προγράμματος «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;» με την τελετή απονομής βραβείων των ταινιών, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στην Αθήνα, στο ιστορικό κινηματοθέατρο ΣΤΟΥΝΤΙΟ. Ο διαγωνισμός που προάγει την τέχνη του κινηματόγραφου στα σχολεία οργανώνεται για 11η συνεχή χρονιά.
Οικοδεσπότης ο ηθοποιός Φίλιππος Σοφιανός.

- Advertisement -

Την εκδήλωση, παρακολούθησαν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και κινηματογραφιστές που με την παρουσία τους, τα γέλια τους και τα σχόλια τους έδωσαν πνοή και υπόσταση στο αίτημα «Πάμε Σινεμά;».
Στην κατάμεστη αίθουσα μεγάλοι πρωταγωνιστές οι μαθητές και οι μαθήτριες από όλη την Ελλάδα.
Και μπορεί να έλειψαν το κόκκινο χαλί, οι τουαλέτες και τα σμόκιν, ήταν, όμως, εκεί οι λιλιπούτειοι σκηνοθέτες, τεχνικοί εικόνας – ήχου και ηθοποιοί, με τη δημιουργικότητα και το κέφι τους όπως και ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρης που έκλεψε κυριολεκτικά την παράσταση.
Οι θεατές απόλαυσαν τις εξαιρετικές ταινίες των παιδιών από σχολεία όλης της Ελλάδας. Ευρηματικές, με επίκαιρη ουσιαστική θεματολογία, με αισθητική και άρτια καλλιτεχνική και τεχνολογική παρουσίαση.

Τα Βραβεία:
– Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ: ‘‘Ο Άγνωστος Σωτήρας’’, 1ο Εργαστηριακό κέντρο Άργους & 1ο ΕΠΑΛ Άργους
Το βραβείο απένειμε ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, Κώστας Καστόρης
– 1ο Βραβείο καλύτερης ταινίας: ‘’Βάζεις στοίχημα;’’, 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας
Το βραβείο απένειμε ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρης
– 2ο Βραβείο καλύτερης ταινίας: ‘’Πόλεμος μέσα μου’’, 2ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας.
Το Βραβείο απένειμε ο εκπαιδευτικός, Διευθυντής 1ου Ε.Κ. Άργους Νίκος Πιστεύος
– 3ο Βραβείο καλύτερης ταινίας: ‘’Εγώ, ο άλλος’’, 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών
Το βραβείο απένειμε ο αιθουσάρχης και διανομέας Βελισάριος Κοσιβάκης
– Βραβείο καλύτερης ταινίας Γυμνασίων – Λυκείων: ‘’(ΕΙ)ΔΙΚΗ μας ταινία’’, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Δραπετσώνας
Το βραβείο απένειμε η συγγραφέας Έφη Γεωργάκη
– Βραβείο καλύτερης ταινίας Δημοτικών σχολείων: ‘’κε..κε…Λευτέρης’’, 1ο Δημοτικό Παπάγου
Το βραβείο απένειμε η συγγραφέας Έφη Γεωργάκη
– Βραβείο κοινού: ‘’Μπλε Φάλαινα’’, 7ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης
Το βραβείο απένειμε ο Σκηνοθέτης και συντονιστής του ‘’Πάμε Σινεμά;’’, Νίκος Γιαννόπουλος
Κριτική επιτροπή
– Κώστας Φέρης, Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος, Συγγραφέας
– Αγγελική Τουμπανάκη, Βοκαλίστρια, ερμηνεύτρια, επιστήμονας, mixed-mediapractitioner και καθηγήτρια φωνής σε performers και ηθοποιούς.
– Σοφιανόπουλος Δημήτρης, Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος
– Έφη Γεωργάκη, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης θεάτρου
– Γιάννης Παπανικολάου, Φωτογράφος
Η ταινία των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και 1ου Ε.Κ. Άργους ‘‘Ο Άγνωστος Σωτήρας’’, είναι ένα ντοκιμαντέρ με την άγνωστη ιστορία του Asa Jennings, του ανθρώπου που έσωσε 350.000 Έλληνες το 1922 στην καταστροφή της Σμύρνης. Στο 1ο ΕΠΑΛ και 1ο Ε.Κ. Άργους φοιτούν παιδιά με προσφυγικές ρίζες από τη Σμύρνη και από ολόκληρη τη Μικρά Ασία. Ήθελαν να ασχοληθούν με το δράμα των προγόνων τους το 1922 και να τους αφιερώσουν τη δημιουργία τους. Ο Σίντλερ της Σμύρνης (Asa Jennings) αγνόησε την επίσημη πολιτική της χώρας του, δεν έλαβε υπόψη θρησκεία, χρώμα και φυλή. Ήθελε μόνο να σώσει όσο γίνεται περισσότερους δύστυχους συνανθρώπους του. Έδωσε την περιουσία του, έπεισε τους Τούρκους και πίεσε τις ελληνικές αρχές για να εξασφαλίσει την διάσωση των προσφύγων… Και τα κατάφερε….
Να σημειωθεί πως στις 29 Μαΐου οι ίδιοι μαθητές κατέκτησαν το 3ο βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της Πόλης σου» για την ταινία τους με τίτλο: «Μια Απέραντη Αγάπη».

Οι μαθητές ευχαριστούν τους:

• Νίκο Πλατύραχο

• Σταμάτη Σπανουδάκη

• Ανδρέα Κατσιγιάννη

και

• Ευανθία Ρεμπούτσικα

για την αγάπη τους και την ευγενική παραχώρηση της μουσικής τους.

Ευχαριστούμε τον σκηνοθέτη κ. Νίκο Γιαννόπουλο – ψυχή του φεστιβάλ – για τη βοήθεια και συμβουλές τους όλα αυτά τα χρόνια.

Καλό καλοκαίρι

- Advertisement -

________________