Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑ«Γιατί μας κρύβει το οικονομικό της πρόγραμμα η ΝΔ;» ...Άρθρο του βουλευτή...

«Γιατί μας κρύβει το οικονομικό της πρόγραμμα η ΝΔ;» …Άρθρο του βουλευτή Γιάννη Γκιόλα

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΟΛΑ

ΥΠΟΨ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

 

Οι περί τα οικονομικά, παράγοντες και στελέχη του κόμματος της ΝΔ, ή πολύ αιθεροβάμονες είναι ή αθεράπευτα ιδεοληπτικοί.

Για πρώτη μάλιστα φορά, απαντάται το γεγονός, κόμμα που στοχεύει στην ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, να θέλει να δώσει, όπως διατείνονται τα στελέχη της, νέα πνοή ανάπτυξης και να προσελκύσει ένα τσουνάμι επενδύσεων, να  μην παραθέτει στοιχεία κοστολογημένα, αριθμούς και οικονομικά δεδομένα, ούτε και την όποια συνεισφορά σε μεταβλητές που θα επηρεάσουν θετικά την πορεία της Οικονομίας.

Παρέλειψα και συγχωρείστε με, να τονίσω ότι την συνεχή πτώση των επιτοκίων των 5ετών και 10ετών ομολόγων,  έχτισε η συνεπής και βελτιωμένη πορεία της Οικονομίας.  Την έφεραν τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, η αύρα της ανάπτυξης  και η κατακόρυφη αύξηση των επενδύσεων που έχει ήδη επέλθει.

Σίγουρα πάντως ΟΧΙ  η  διαφαινόμενη, κατ’ αυτούς, επάνοδος της ΝΔ στην εξουσία, όπως υποστηρίζουν!

Κατά τα άλλα ο σχεδιασμός της  Ν.Δ. έχει όραμα και προφανή στόχο να μειωθούν άμεσα οι συντελεστές της φορολογίας, του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ.

Οι μειώσεις αυτές που ονειρεύονται,  προσδιορίζονται σε οριζόντια μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος  στο 20% και στον ΕΝΦΙΑ 30% και  τις σχεδιάζουν  οριζόντια, σε μικρούς, μεσαίους και μεγάλους ιδιοκτήτες.

Πέρα όμως από τα όνειρα και τις επιθυμίες υπάρχουν και οι αμείλικτοι αριθμοί.

Δεν μπήκαν καν στον κόπο να αποτιμήσουν τις απώλειες των εσόδων που θα προκύψουν από τις μειώσεις αυτές.

Δεν ασχολήθηκαν, δεν μπορούσαν να υπολογίσουν ή δεν θέλησαν να εμφανίσουν τα αληθή στοιχεία;

Μάλλον το τελευταίο συμβαίνει. Διότι οι προβλέψεις τους, ξεκινούν και καταλήγουν στο μοναδικό συμπέρασμα. Η  αναπλήρωση των χαμένων εσόδων θα προέλθει από την «Ανάπτυξη».

Πως θα είναι αυτή η ανάπτυξη βρε παιδιά; Τι χρώμα θα έχει;

Από ποιες δυνάμεις θα υποστηριχθεί; Θα προέλθει από την σχεδιασμένη ανασυγκρότηση και την ανάταξη της Οικονομίας και των παραγωγικών πηγών και πλεονεκτημάτων της χώρας;

Θα γίνει προσέλκυση εξωτερικών επενδύσεων; Σε τι ποσοστό θα συνεισφέρει κάθε ένας από τους παραπάνω παράγοντες;

Οι απαντήσεις της ΝΔ, είναι και εξακολουθούν να παραμένουν θολές και απόκρυφες, όπως οι βουλές των Θεών..!!

Επειδή όμως κάθε οικονομικό μέτρο που εξαγγέλλεται πρέπει να συνοδεύεται και από ισοδύναμό του, καταφεύγω στην πιο μετριοπαθή και υπεύθυνη εκτίμηση του αναπληρωτή Υπουργού των Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, που εκτιμά ότι το κόστος των μειώσεων αυτών των μελετώμενων αλλαγών της ΝΔ,  ανέρχεται σε 5 δις ευρώ, κατ’ άλλους δε, είναι και υψηλότερο.

Που θα βρεθούν λοιπόν αυτά τα χρήματα..;;

Ένα μέρος θα προέλθει, κατά τον κ. Μητσοτάκη από τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5%.

Στο σημείο αυτό η αισιοδοξία τους υπερχειλίζει. Οι θεσμοί όμως ουδέποτε έδειξαν διάθεση αποδοχής ή ελάφρυνσης από δεσμευτικούς όρους.  Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει  ότι θα σπεύσουν γεμάτοι χαρά,  να αποδεχτούν το αίτημα του κ. Μητσοτάκη.

Κούνια που τους κούναγε.!

Αν δεν τεκμηριώσουν θετικά και με υπεύθυνο τρόπο την χρηματική εξασφάλιση των απωλειών, μάλλον από το Τζίνι του Αλλαντίν θα πρέπει να τα αναζητήσουν.

Ας πάρουμε ως πιθανή την μείωση των πλεονασμάτων κατά 1% ή κατά 1,8 δις ευρώ.

Τα υπόλοιπα 3,2 δις από πού θα αντληθούν; Εδώ αρχίζουν τα ανησυχητικά, διότι η εύκολη λύση είναι οι περικοπές των περιττών δαπανών. Ας δούμε τώρα,  ποιες είναι αυτές, κατά την Ν. Δημοκρατία.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει δαπάνες για μισθωτούς , Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, Ασφάλεια, Κοινωνική πρόνοια, Δημόσιες επενδύσεις κλπ.

Σε ποιες από τις κατηγορίες αυτές θα  γίνουν περικοπές και σε τι ύψος;

Τι θα μείνει από το Κοινωνικό κράτος;

Ποιες άλλες πηγές μπορεί να εμφανίσουν αιφνιδιαστικά μιας και η αποκάλυψή τους μοιάζει εφτασφράγιστο μυστικό;

  1. Δανεισμός από τον ΕSΜ. Δανεικά όμως χωρίς μνημόνιο, δεν γίνεται.
  2. Διάθεση ενός σημαντικού ποσού από το απόθεμα των 31 περίπου δις ευρώ. (Το περίφημο μαξιλάρι που δημιουργήσαμε για ενδεχόμενες δύσκολες ώρες).
  3. Το μεγαλύτερο όμως μέρος του, που προέρχεται από τα πρωτογενή πλεονάσματα των δύο τελευταίων ετών, πρέπει να μείνει ανέγγιχτο.
  4. Πώς θα αντιδρούσαν άραγε οι αγορές αν η Ν.Δ. διέθετε οποιοδήποτε ποσό για να καλυφθούν στοχευμένες απώλειες που προήλθαν από την περικοπή  της φορολογίας για προεκλογικούς λόγους;
  5. Ασφαλώς σαν επικίνδυνη εξέλιξη, με άμεσα ορατή την κατακόρυφη άνοδο των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα, με  οικονομική αστάθεια και σε άμεση επάνοδο στην αγκαλιά του ΔΝΤ.

Τα κρυφά, ασαφή σχέδια και οι ιδεοληψίες της Ν. Δημοκρατίας, είναι βέβαιο ότι μόνο σε μνημονιακό καθεστώς θα επαναφέρουν τη χώρα. Δηλαδή σε νέο κύκλο ύφεσης, που μόνο πόνο και φτώχεια θα προκαλέσουν στους πολίτες, εξαερώνοντας τους κόπους τόσων ετών, για να ενισχύσουν τα υψηλά και μόνο εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, δηλαδή το 5% μόνο του Ελληνικού λαού.

Αυτή είναι η ιδεοληψία, ο κρυφός πόθος και η καμουφλαρισμένη θέληση της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της, Κ. Μητσοτάκη.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ