Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΓΥΝΑΙΚΑΑναγνωρίστε τα συμπτώματα στην ραγάδα πρωκτού και τη κύστη κόκκυγος

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα στην ραγάδα πρωκτού και τη κύστη κόκκυγος

Δύο πολύ σημαντικές παθήσεις που αναλαμβάνει ο πρωκτολόγος και αφορούν όλες τις ηλικίες και τα δύο φύλα είναι η ραγάδα πρωκτού και η κύστη κόκκυγος. Και οι δύο παρουσιάζουν ανησυχητική συμπτωματολογία και διαφέρουν ως προς την αντιμετώπισή τους ανάλογα με τον ασθενή.

 

Ραγάδα πρωκτού

Οι ραγάδες στον πρωκτό μπορεί να εμφανίζονται μετά από συγκεκριμένα αίτια ή διάφορες καταστάσεις. Μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και μετά από υπερβολικό πλύσιμο στην περιοχή του πρωκτού με σαπούνι ή από τη χρήση υπερβολικής ποσότητας χαρτιού.

Ραγάδες μπορεί να σχηματιστούν και από τη νόσο του Crohn, από διάφορες μολύνσεις ή από τον καρκίνο του πρωκτού. Άμεσο σύμπτωμα και αποτέλεσμα της ραγάδας είναι η
σύσπαση των σφικτήρων μυών που προκαλεί στένωση, χωρίς να επιτρέπει στα κόπρανα να περνάνε με δυσκολία.

Η ραγάδα πρωκτού είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση για τον ασθενή, αφού ο πόνος είναι ανυπόφορος και ο ασθενής όταν φτάνει στον γιατρό δεν αντέχει καν την δαχτυλική εξέταση. Σε αυτήν την περίπτωση η ραγάδα χρειάζεται χειρουργείο.

Κύστη κόκκυγος

Τα συμπτώματα της πάθησης δεν είναι ίδια στον καθένα, αφού η κύστη που βρίσκεται στον κόκκυγα και να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα για πολλά χρόνια, χωρίς ο ασθενής να την καταλάβει.

Όταν δημιουργείται απόστημα, τότε η κύστη έχει φτάσει στο πιο άσχημο σημείο της και πρέπει να αναζητηθεί λύση. Ο ασθενής παρατηρεί διάφορα συμπτώματα, όπως λερωμένο εσώρουχο από αίμα και πύον.

Αρκετές φορές μπορεί να υπάρχει και πυρετός. Το απόστημα μπορεί να σπάσει ή να
παραμείνει σαν ένα καρούμπαλο στην περιοχή για χρόνια περιορίζοντας ανά διαστήματα κάπως τις κινήσεις τους. Ο πρωκτολόγος για να θεραπεύσει την κύστη κόκκυγος θα πρέπει πρώτα να θεραπεύσει την φλεγμονή.

Απόστολος Σταματιάδης
Χειρουργός – Πρωκτολόγος
proctology.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ