Αναγνωρίστε τα συμπτώματα στην ραγάδα πρωκτού και τη κύστη κόκκυγος

- Advertisement -

Δύο πολύ σημαντικές παθήσεις που αναλαμβάνει ο πρωκτολόγος και αφορούν όλες τις ηλικίες και τα δύο φύλα είναι η ραγάδα πρωκτού και η κύστη κόκκυγος. Και οι δύο παρουσιάζουν ανησυχητική συμπτωματολογία και διαφέρουν ως προς την αντιμετώπισή τους ανάλογα με τον ασθενή.

- Advertisement -

 

Ραγάδα πρωκτού

Οι ραγάδες στον πρωκτό μπορεί να εμφανίζονται μετά από συγκεκριμένα αίτια ή διάφορες καταστάσεις. Μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και μετά από υπερβολικό πλύσιμο στην περιοχή του πρωκτού με σαπούνι ή από τη χρήση υπερβολικής ποσότητας χαρτιού.

Ραγάδες μπορεί να σχηματιστούν και από τη νόσο του Crohn, από διάφορες μολύνσεις ή από τον καρκίνο του πρωκτού. Άμεσο σύμπτωμα και αποτέλεσμα της ραγάδας είναι η
σύσπαση των σφικτήρων μυών που προκαλεί στένωση, χωρίς να επιτρέπει στα κόπρανα να περνάνε με δυσκολία.

Η ραγάδα πρωκτού είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση για τον ασθενή, αφού ο πόνος είναι ανυπόφορος και ο ασθενής όταν φτάνει στον γιατρό δεν αντέχει καν την δαχτυλική εξέταση. Σε αυτήν την περίπτωση η ραγάδα χρειάζεται χειρουργείο.

Κύστη κόκκυγος

Τα συμπτώματα της πάθησης δεν είναι ίδια στον καθένα, αφού η κύστη που βρίσκεται στον κόκκυγα και να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα για πολλά χρόνια, χωρίς ο ασθενής να την καταλάβει.

Όταν δημιουργείται απόστημα, τότε η κύστη έχει φτάσει στο πιο άσχημο σημείο της και πρέπει να αναζητηθεί λύση. Ο ασθενής παρατηρεί διάφορα συμπτώματα, όπως λερωμένο εσώρουχο από αίμα και πύον.

Αρκετές φορές μπορεί να υπάρχει και πυρετός. Το απόστημα μπορεί να σπάσει ή να
παραμείνει σαν ένα καρούμπαλο στην περιοχή για χρόνια περιορίζοντας ανά διαστήματα κάπως τις κινήσεις τους. Ο πρωκτολόγος για να θεραπεύσει την κύστη κόκκυγος θα πρέπει πρώτα να θεραπεύσει την φλεγμονή.

Απόστολος Σταματιάδης
Χειρουργός – Πρωκτολόγος
proctology.gr

- Advertisement -
 

________________