Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣ765 εκατ. παιδιά αναγκάστηκαν να παντρευτούν πριν τα 18 τους σύμφωνα με...

765 εκατ. παιδιά αναγκάστηκαν να παντρευτούν πριν τα 18 τους σύμφωνα με την Unicef

Περίπου 115 εκατομμύρια αγόρια αναγκάστηκαν να παντρευτούν σε ηλικία κάτω των 18 ετών, με ένα στα πέντε να οδηγείται σε γάμο πριν γίνει 15 ετών, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση της Unicef για τους γάμους ανηλίκων.

 

Η Unicef ανέλυσε τα στοιχεία για τους γάμους ανηλίκων σε 82 χώρες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα παιδιά- γαμπροί σε ποσοστό 28% εντοπίζονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ ακολουθούν η Νικαράγουα (19%) και η Μαδαγασκάρη (13%).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά κατήγγειλε ότι τα παιδιά που παντρεύονται συνήθως εγκαταλείπουν το σχολείο, έχουν περιορισμένες οικονομικές ευκαιρίες και είναι πιο ευάλωτα στην κακοποίηση και στα ψυχολογικά προβλήματα από όσα παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία.

Σύμφωνα με την Unicef, πλέον στον κόσμο υπάρχουν 765 εκατομμύρια παντρεμένα αγόρια και κορίτσια μεταξύ των 2,2 δισεκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πιο πιθανό να παντρευτούν σε μικρή ηλικία τα κορίτσια, κάτι που τα εκθέτει στους κινδύνους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη στην εφηβεία.

Παγκοσμίως περίπου μία στις πέντε γυναίκες, ηλικίας 20 με 24 ετών, είχε παντρευτεί προτού γίνει 18 ετών, σε σύγκριση με έναν στους 30 άνδρες, υπογραμμίζει η οργάνωση.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες η κατώτατη νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18, όμως οι ανήλικοι μπορούν να παντρευτούν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ αν έχουν τη συναίνεση των γονιών τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το World Policy Analysis Center.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ