Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΣτο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης Google, Amazon, Apple και Facebook

Στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης Google, Amazon, Apple και Facebook

Μία σειρά από έρευνες κατά των τεσσάρων γιγάντων της τεχνολογίας, Google, Amazon, Apple και Facebook δρομολογούνται στις ΗΠΑ απο τις Αρχές.

 

Υπό το πρίσμα της διώξης της Google για αντιμονοπωλιακή πολιτική, η μετοχή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπεσε κατά 6,12%. Η πτώση των χαρτιών της Amazon ήταν 4,64%, ενώ της Facebook 7,51%.

Δεν πήγαν καλύτερα το Netflix και η Microsoft, που αντίστοιχα υποχώρησαν κατά 1,94% και 3,10%. Το Twitter πέφτει στο 5,52%. Συνολικά η ομάδα των Fang – Facebook, Amazon, το Netflix και η Google –είδαν να γίνονται καπνός 137 δισεκ. δολάρια της κεφαλαιοποίησής τους στην αγορά.

Η Apple έχασε 1,01% εξαιτίας των φημών πως και αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο ερευνών για παραβίαση του αντιμονοπωλιακού νόμου.

Το κύμα πωλήσεων μετοχών στον τεχνολογικό τομέα ξεκίνησε μετά τις ακριτομυθίες ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ξεκινήσει έρευνες κατά της Google, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο στην Wall Street Journal και επηρέασαν την ψυχολογία της Γουόλ Στριτ.

Η ίδια επιτροπή είναι τώρα έτοιμη να απλώσει το δίχτυ των ερευνών της και στην Amazon και το Facebook. Η πιθανή έρευνα στον κολοσσό του Τζεφ Μπέζος αφορά τα πιθανά εμπόδια στον ελεύθερο ανταγωνισμό που βάζει η εταιρεία λόγω του μεγέθους της και εξαιτίας της εισόδου της και σε άλλους τομείς, όπως η μόδα και τα τρόφιμα. Ο έρευνες μπορούν να έχουν για την Google και την Amazon τα ίδια αποτελέσματα που είχε και η Microsoft στη δεκαετία του 1990, όταν η κεντρική κυβέρνηση έσυρε τον κολοσσό του Ιντερνέτ σε μία έρευνα, που παρεμπόδισε τις δραστηριότητές της.

Λίγο πιο περίπλοκα φαίνεται πως είναι τα πράγματα για το Facebook. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει έλθει σε συμφωνία με την Επιτροπή Εμπορίου για την προστασία της ιδιωτικότητας, βάσει της οποίας ενδέχεται να καταβάλει πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων. Όμως η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να φθάσει ακόμη βαθύτερα, εξετάζοντας τις μονοπωλιακές πολιτικές της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ