Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΘΕΑΤΡΟΘεατρική παράσταση από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ "Οι 4 Εποχές του Χορού"

Θεατρική παράσταση από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ “Οι 4 Εποχές του Χορού”

Θεατρική παράσταση από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ “Ο ΠΕΛΟΨ” “Οι 4 Εποχές του Χορού” την

Κυριακή 30 Ιουνίου 2019, στις 8μ.μ στο Θέατρο Πέτρας (σκηνή «Πήτερ Μπρουκ»)

Λίγα Λόγια για την Παράσταση:

Ο κύκλος της ζωής του ανθρώπου ολοκληρώνεται μέσα από τις 4 εποχές του χρόνου. Σε κάθε εποχή, ο χορός και το τραγούδι εκφράζει και συνοδεύει τις σημαντικές στιγμές του ανθρώπου.

Έθιμα του Φθινοπώρου, έθιμα με κοινωνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα του Δωδεκαήμερου, Πασχαλιάτικο Σεργιάνι και τελετουργίες της Αποκριάς για το ξύπνημα της φύσης και τον ερχομό της Άνοιξης, Μεγάλα Πανηγύρια και Εορτές κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Όλα συνθέτουν το μωσαϊκό της παράδοσης από εποχή σε εποχή. Αποδεικνύουν πόσο σημαντικό ήταν για τον παραδοσιακό άνθρωπο να συμμετέχει και να αναβιώνει τελετουργίες και εθιμικές πράξεις με σκοπό την ατομική προστασία αλλά και τη συνολική γονιμότητα και ευετηρία.

Με την πάροδο του χρόνου όλες αυτές οι διαδικασίες έχουν χάσει το συμβολισμό τους και αποτελούν πλέον αφορμές κυρίως για διασκέδαση και ευωχία. Παρ’ όλα αυτά η ανάμνηση και διατήρηση όλων των εθιμικών εκδηλώσεων μέσα στον κύκλο του χρόνου μας γεμίζει δύναμη, γνώση και πίστη για την ιστορία και τις ρίζες μας που ακόμη δεν έχουν κοπεί!

Πλαισιώνουν οι μουσικοί : Βασίλης Κανελλόπουλος (λαούτο), Κώστας Πολυμενάκος (κλαρίνο, φλογέρα), Κώστας Κίκιλης (βιολί), Παύλος Κασσής (κρουστά) και στο τραγούδι ο Κώστας Καντζιλιέρης και το Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού του Συλλόγου.

Φιλική συμμετοχή: Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης-Ιλίου “Μανουήλ Κομνηνός”

Επιμέλεια Προγράμματος, Διδασκαλία Χορών: Καρκάλου Σοφία

Είσοδος ελεύθερη

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ