Κατά μήκος των νότιων ακτών της θα αναπτύξει τους S-400 η Τουρκία

- Advertisement -

Κατά μήκος της νότιας ακτής της χώρας της θα αναπτύξει τους S-400 , «κοντά» στα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν τα ερευνητικά σκάφη, θα προχωρήσει η Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

- Advertisement -

 

Οι S-400 μεγάλης εμβέλειας που αναμένεται να παραδοθούν στην Άγκυρα τις επόμενες εβδομάδες θα ενίσχυαν δραματικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου υπάρχει διαμάχη με την Κύπρο – μέλος της Ε.Ε. για εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με πηγές, εάν εγκριθεί η ανάπτυξη των S-400 στο νότο θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους αντιπάλους και συμμάχους της Τουρκίας ότι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντά τους.

Ο Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του συζήτησαν μια σειρά διμερών ζητημάτων, περιλαμβανομένων της κοινής βούλησής τους για την ενίσχυση του εμπορίου, και τη σχεδιαζόμενη από την Τουρκία αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400. Και έκλεισαν «ραντεβού» στις 28 – 29 Ιουνίου, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου θα παραστούν ούτως ή αλλως για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του G20. Η Ουάσιγκτον πιέζει την Άγκυρα να μην παραλάβει τους S-400 και απειλεί ότι δεν θα αποκτήσει το μαχητικό F-35 αν το ρωσικό οπλικό σύστημα αναπτυχθεί στο τουρκικό έδαφος. Παράλληλα, έχει προειδοποιήσει ότι η τουρκικές φιλοδοξίες για υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μια περιοχή που η Κύπρος έχει οριοθετήσει ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη «αυξάνει τους κινδύνους εντάσεις στην περιοχή».

 

- Advertisement -

________________