Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΝικήτρια η αδιαφορία στις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές ... Άρθρο του Μιχάλη Καζά

Νικήτρια η αδιαφορία στις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές … Άρθρο του Μιχάλη Καζά

Δεύτερη ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών σήμερα 2 Ιουνίου 2019 και η πρώτη επισήμανση έχει πλέον γίνει.

 

Ρυθμιστής όλων των μονομαχιών ανά την επικράτεια θα είναι η αποχή. Δυστυχώς, από τα πρώτα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, οι φίλοι όσων δεν έχουν μπει στο δεύτερο γύρο των εκλογών προτίμησαν να πάνε παραλία…

Σε πολλά εκλογικά κέντρα μέχρι τις 16:00 η συμμετοχή ήταν μικρότερη του 30% των εγγεγραμμένων και κοντά στο 50% αυτών που ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή.

Δεν μπορεί ακόμη να είναι γνωστό, ποιοι υποψήφιοι θα κρατήσουν την συσπείρωση τους και ποιοι όχι. Είναι όμως φανερό ότι όσοι αυτοδιοικητικοί εκλεγούν σήμερα δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ότι τους ψήφισε ένα σημαντικό ποσοστό των δημοτών τους ή των πολιτών της περιφέρειας τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπου θα ψηφίσει το 40% των πολιτών και το αποτέλεσμα θα είναι ντέρμπι, σημαίνει ότι μόνο το 20% των εγγεγραμμένων θα εκλέξει δήμαρχο ή περιφερειάρχη. Δοξάστε τους…

Φυσικά δεν φταίει μόνο ούτε ο μεμονωμένος υποψήφιος, ούτε το σύστημα της μη υποχρεωτικής ψηφοφορίας, ούτε ο πολίτης που δεν προσήλθε στην κάλπη. Φταίνε όλα μαζί.

Ο πολίτης έχει βαρεθεί να ακούει αοριστίες. Έχει παύσει να πιστεύει ότι η εξουσία -η όποια εξουσία- ενδιαφέρεται για το άτομο του. Έχει χάσει την πίστη του και το ενδιαφέρον του για τα κοινά. Βλέπει μια φαυλότητα, που ξεκινά από τα ρηχά προγράμματα των υποψηφίων, την ατιμωρησία όσων δεν εφάρμοσαν τίποτα από όσα είχαν δεσμευτεί να κάνουν. Νοιώθει ξένος από την κοινωνία στην οποία ζει, αφού καθημερινά βλέπει ότι κυβερνιέται από κλίκες, μιζαδόρους, άσχετους, τυχοδιώκτες, ευκαιριακούς, συμφέροντα.

Σε λίγες ώρες θα έχουν συμπληρωθεί όλες οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές. Ας φροντίσουν όλοι, εκλεγμένοι και μη, να κάνουν την αυτοκριτική τους.

Γιατί οι πολίτες δεν πήγαν στην κάλπη να τους ψηφίσουν;
Γιατί κανένας δεν θα έχει ψηφιστεί από ένα ικανοποιητικό αριθμό πολιτών;
Γιατί θα είναι περιφερειάρχες και δήμαρχοι εκλεγμένοι από μειοψηφίες;

Δυστυχώς για άλλη μια φορά το συμπέρασμα είναι ότι οι δημοκρατικές μας διαδικασίες είναι μόνο διακοσμητικές…

 

Μιχάλης Καζάς

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ