Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε προσοχή οι έλεγχοι ζήτησε ο Πιτσιλής από τους Διευθυντές της ΑΑΔΕ

Με προσοχή οι έλεγχοι ζήτησε ο Πιτσιλής από τους Διευθυντές της ΑΑΔΕ

«Εμείς τη δουλειά μας», ήταν επί της ουσίας η οδηγία που έδωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ στη διευρυμένη σύσκεψη που είχε με Διευθυντές Μονάδων και Περιφερειάρχες, γνωρίζοντας ότι μπαίνοντας στη θερινή περίοδο των υψηλών ελεγκτικών και εισπρακτικών απαιτήσεων, δεν μπορεί να διαταραχθεί ο σχεδιασμός, παρά την «ευαίσθητη» προεκλογική περίοδο.

«Κάνουμε τη δουλειά μας, απολύτως ανεπηρέαστοι και ανεξάρτητοι από το προεκλογικό κλίμα» επέμεινε ο Γ. Πιτσιλής στη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης, ενώ στις ερωτήσεις των επιτελικών στελεχών για το αν θα πρέπει να «φρενάρουν» οι ελεγκτικές διαδικασίες, έτσι ώστε να μην εμπλακεί η ΑΑΔΕ στο προεκλογικό γαϊτανάκι και στις παρερμηνείες, που μπορεί να κάνουν κάποιοι καλοθελητές, όπως συνέβη στο παρελθόν, η απάντηση του ήταν σαφής και κατηγορηματική: «Εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα το ελεγκτικό μας πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Είμαστε Ανεξάρτητη Αρχή και υπηρεσία που υπηρετεί όλους τους πολίτες και όλες τις επιχειρήσεις, ενώ θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις προσωπικές μας συμπεριφορές και εμφανίσεις στο δημόσιο χώρο».

70.000 έλεγχοι ως τον Σεπτέμβριο
Στην ΑΑΔΕ γνωρίζουν, άλλωστε, πολύ καλά ότι αν χαθούν έστω μερικές ημέρες, το Επιχειρησιακό Σχέδιο των θερινών ελέγχων θα έχει προβλήματα. Το ελεγκτικό έργο είναι, άλλωστε, βαρύ και απαιτητικό, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ο πυρήνας των περίπου 70.000 προληπτικών ελέγχων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το Σεπτέμβριο. Μόλις χθες, άλλωστε, δημοσιοποιήθηκε η Απόφαση του Ε. Τσακαλώτου, με την οποία ορίζονται για την ΑΑΔΕ οι στόχοι των εσόδων, όπως ακριβώς περιγράφονται στον Προϋπολογισμό. Μόνο από το ΦΠΑ θα πρέπει να εισπραχθούν πάνω από 17 δισ. ευρώ.

Πέρα από την προσοχή στις διαδικασίες ελέγχου, ο Γ. Πιτσιλής επέστησε την προσοχή των επιτελών του στην ομαλή υλοποίηση όλων των υπολοίπων εκκρεμοτήτων, που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα:

Δημοσιοποίηση επικαιροποιημένης λίστας μεγαλοοφειλετών στις 28/6
Πληρωμή β’ δόσης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης μέχρι 28/6, σε όσους υπέβαλαν ηλεκτρονικές αιτήσεις από την αρχή της χρονιάς
Επιστροφές φόρου εισοδήματος μέσω τραπεζών το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου
Σύμφωνα με την Απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η ΑΑΔΕ στη διάρκεια της χρονιάς θα πρέπει να ολοκληρώσει επιστροφές φόρων 4,818 δισ. ευρώ.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ