Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠρος νέες εκλογές οδεύει το Ισραήλ

Προς νέες εκλογές οδεύει το Ισραήλ

Χθες τα μεσάνυχτα, με 74 ψήφους υπέρ και 45 κατά οι βουλευτές της 21ης Κνεσέτ ψήφισαν τη διάλυση του Κοινοβουλίου του Ισραήλ, το οποίο εξελέγη μόλις πριν από ενάμιση μήνα, στις 9 Απριλίου.

 

Η εξέλιξη αυτή δεν έχει προηγούμενο και οφείλεται τόσο στις ιδιαιτερότητες του ισραηλινού κοινοβουλευτικού συστήματος αλλά και στην επιμονή του Μπένζαμιν Νετανιάχου να κρατηθεί στην εξουσία με οποιοδήποτε τίμημα.

Τον Απρίλιο ο Νετανιάχου έμοιαζε να οδεύει σε πέμπτη θητεία, καθώς το κόμμα του, το Λικούντ, κατέλαβε τις 35 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ, παρά τη φημολογία για το ενδεχόμενο να προσαχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για τρεις υποθέσεις διαφθοράς. Ο επικεφαλής της ισραηλινής Δεξιάς διαψεύδει τις κατηγορίες σε βάρος του και καταγγέλλει την έρευνα που διενεργείται από τη Δικαιοσύνη κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών».

Οι νέες εκλογές εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν τη 17η Σεπτεμβρίου.

Την πρόταση να διαλυθεί η ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία υπέβαλε το Λικούντ, καθώς προφανώς ο Νετανιάχου προτίμησε να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα, παρά να δώσει στον πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν τη σκυτάλη, προκειμένου να αναθέσει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον άλλο πολιτικό αρχηγό.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ