Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΝαύπλιο: Διάλεξη απο τον Ι.Βάσση στις 5 Ιουνίου στο Harvard

Ναύπλιο: Διάλεξη απο τον Ι.Βάσση στις 5 Ιουνίου στο Harvard

Διάλεξη με θέμα «Ποίηση για τη βυζαντινή αυλή και την υψηλή αριστοκρατία», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου.

Ομιλητής θα είναι ο Ιωάννης Βάσσης- καθηγητής Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Η εκδήλωση θα γίνει στις 7μμ., στην αίθουσα Διαλέξεων «Οικογένειας Νίκου Μαζαράκη» του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος), Πανεπιστήμιο Harvard στο Ναύπλιο. Η ομιλία θα γίνει στα Ελληνικά.

Σύνοψη της διάλεξης

Διαβάζοντας και ερμηνεύοντας αντιπροσωπευτικά δείγματα επικών πανηγυρικών, εγκωμιαστικών και επαιτικών ποιημάτων από όλες τις περιόδους της βυζαντινής λογοτεχνίας θα αποπειραθούμε να προσεγγίσουμε την ουσία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ποίησης που έγραψαν σημαντικοί ποιητές για να εγκωμιάσουν τον αυτοκράτορα και τους ισχυρούς, για να κερδίσουν την εύνοιά τους ή ακόμα για να εδραιώσουν την επίζηλη θέση τους μέσα σε μια μικρή ελίτ με υψηλή μόρφωση και κοινές αισθητικές και ιδεολογικές επιδιώξεις.

Στόχος της ομιλίας είναι να φωτίσει το νόημα και τη χρηστική αξία των περιστασιακών αυτών κειμένων, καθώς και τη νοοτροπία, την ιδεολογία και την εποχή που τα δημιούργησε.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Ιωάννη Βάσση

Ο Ιωάννης Βάσσης είναι καθηγητής της Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει σπουδάσει στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Αμβούργου. Οι μελέτες του αναφέρονται κυρίως σε ζητήματα της βυζαντινής ποίησης, της πρόσληψης της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας, σε κείμενα του βυζαντινού σχολείου και σε θέματα παράδοσης και κριτικής των κειμένων.

Έχει δημοσιεύσει σχετικές μονογραφίες, άρθρα και μεταφράσεις. Έχει διδάξει Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και Βυζαντινή Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ