“Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων!”

- Advertisement -

Με αφορμή την ολοήμερη διαμαρτυρία του συνδυασμού “Ανάπλι εμπρός!”, που έγινε σήμερα στην Καραθώνα, με στόχο να αναδείξει το πρόβλημα με τα σκουπίδια, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Αντωνιάδης, προχώρησε σε ανάρτηση για το ζήτημα, υπο τον τίτλο: “Διαχείριση απορριμμάτων στο Ναύπλιο και στην Αργολίδα”. 

- Advertisement -

 

Αναφέρει ο Μπ.Αντωνιάδης:

Ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος Ναυπλιέων αλλά και ολόκληρος ο νομός είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο δεν θα αναφερθεί σε καμία προεκλογική ομιλία. Γιατί στις προεκλογικές ομιλίες και στα ανύπαρκτα προγράμματα μιλάμε για εκείνα που έκαναν κάποιοι άλλοι χθες ή πριν από χρόνια
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν υπάρχει ο μεγάλος σκουπιδοφάγος που θα τα εξαφανίσει όλα. Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων μέσα από την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Ανακύκλωση στην πηγή, που σημαίνει διαχωρισμός των απορριμμάτων στο σπίτι, στην εργασία ή στην επιχείρηση. Με κίνητρα για μείωση των δημοτικών τελών σε όσους προσπαθούν περισσότερο. Για παράδειγμα: όσες επιχειρήσεις εστίασης αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν γυάλινα μπουκάλια για νερό και όχι PET, να έχουν και ανάλογη μείωση των δημοτικών τελών.
Να πληρώνουμε δημοτικά τέλη, ανάλογα με τα σκουπίδια που παράγουμε (ΠΟΠ). Και για υπόλοιπα απορρίμματα, να δημιουργηθούν Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων ΧΥΤΥ ανά νομό ή ανά δύο νομούς. Να λειτουργήσουμε πράσινα σημεία με χώρους και σε πράγματα δεύτερης ευκαιρίας. Για παράδειγμα: αν αλλάξουμε έναν καναπέ, τι θα κάνουμε τον παλιό; Σκουπίδια; Κάποιος άλλος θα μπορούσε να του δώσει νέα ζωή. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τα ρούχα, τις ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.

Να διαχειριστούμε τα ανεξέλεγκτα έως σήμερα αγροτικά απορρίμματα. Τι θα κάνουμε με τα υπολείμματα ή τα ληγμένα φυτοφάρμακα;

Να εφαρμόζονται σύγχρονοι τρόποι αποκομιδής, με συγχρόνους κανονισμούς. Πώς να επιβάλει ο δήμος πρόστιμο σε κάποιον για τα σκουπίδια, όταν ο ίδιος έχει τη μεγάλη χωματερή στην Καραθώνα; Δεν είναι παράλογο;

Η πρόταση της Περιφέρειας με τα μεγάλα εργοστάσια θα σημάνει μεγάλο κόστος που θα επιβαρύνει εμάς τους δημότες. Με αυτόν τον τρόπο δε διαμορφώνεται η συνείδηση και δεν επιβραβεύεται η μείωση της παραγωγής σκουπιδιών.

Ας δούμε έστω και την τελευταία στιγμή έναν άλλο τρόπο στη λύση του προβλήματος. Μην αφήνουμε όλα τα δύσκολα στους άλλους, γιατί τότε το κέρδος είναι αυτό που παρεμβαίνει στην διαχείριση και μας αυξάνει το κόστος ζωής.”

 

- Advertisement -

________________