Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΙσπανία: Εκτός φυλακής για λίγο οι Καταλανοί αυτονομιστές

Ισπανία: Εκτός φυλακής για λίγο οι Καταλανοί αυτονομιστές

Το ισπανικό κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 28ης Απριλίου ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του, με τους Καταλανούς αυτονομιστές να βγαίνουν από τη φυλακή προκειμένου να ορκιστούν.

 

Φυλακισμένοι όχι μακριά από τη Μαδρίτη, οι Καταλανοί αυτονομιστές Οριόλ Ζουνκέρας, Ζόρντι Σάντσες, Ζόρντι Τουρούλ, Ζοζέπ Ρουλ και Ραούλ Ρομέβα αφέθηκαν ελεύθεροι για λίγες ώρες προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, οι τέσσερις πρώτοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ο πέμπτος στη Γερουσία. Οφείλουν να ορκιστούν όπως και οι άλλοι κοινοβουλευτικοί στο ισπανικό Σύνταγμα, το οποίο κατηγορούνται ότι παραβίασαν στην πορεία τους προς την ανεξαρτησία.

Αυτοί οι πέντε εκλεγμένοι μπορεί να δουν τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου να αποφασίζουν γρήγορα την άρση της βουλευτικής ασυλίας τους, καθώς δικάζονται για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισαν οι Σοσιαλιστές, περιλαμβάνει 24 βουλευτές του κόμματος Vox, που έφερε και πάλι στο προσκήνιο την ακροδεξιά σε μια χώρα όπου η δύναμή της ήταν ασήμαντη μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ