Απάντηση Ζορμπά για τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, τις δράσεις, τις προσλήψεις και το αναψυκτήριο

- Advertisement -

Στην 7086/15-4-2019 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την εικόνα του μυκηναϊκού τάφου του Ατρέα, έπειτα από αρνητικό δημοσίευμα στο διαδίκτυο, απάντησε η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μ. Ζορμπά.

- Advertisement -

 

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο δημοσίευμα αμφισβητείται και αξιολογείται ως υπερβολικό από την ΕΦΑ Αργολίδος.

Στην απάντηση της υπουργού Πολιτισμού κας Ζορμπά, τονίζεται πως δεν έχει υπάρξει ανάλογη διαμαρτυρία, σημειώνοντας πως το μικροκλίμα του χώρου προσελκύει μικρά πτηνά, ανάλογα με την περίοδο.

Απαντά επίσης, για τον προγηραμματισμό προσλήψεων, την χρηματοδότηση δράσεων, αλλά και την λειτουργία αναψυκτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Μεταξύ άλλων στην απάντηση αναφέρονται τα εξής:

«Α. Το περίφημο ταφικό μνημείο είχε κατασκευασθεί για να είναι υπόγειο. Μετά την αποκάλυψή του παρέμεινε ανοικτό κατά τη μία πλευρά, το μεγαλύτερο όμως τμήμα του, ο ταφικός θάλαμος βρίσκεται κάτω από την επίχωση του τάφου, με αποτέλεσμα να μην φωτίζεται, ούτε να αερίζεται επαρκώς. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, η οποία εντείνεται κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω των βροχοπτώσεων και της μικρής διάρκειας της ηλιοφάνειας. Το ιδιαίτερο αυτό μικροκλίμα προσελκύει μικρά πτηνά σε όλη τη διάρκεια του έτους, αγριομέλισσες κατά τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο και σποραδικά ορισμένα χειρόπτερα θηλαστικά (νυκτερίδες). Αυτά τα τελευταία είναι νυκτόβια και δεν δραστηριοποιούνται τους χειμερινούς μήνες, εφόσον πέφτουν σε χειμέρια νάρκη.

Η Ερώτηση του Βουλευτή κ. Ανδριανού ακολούθησε δημοσίευμα στο διαδίκτυο η αξιοπιστία του οποίου αμφισβητείται από την αρμόδια ΕΦΑ Αργολίδας και το περιεχόμενό του αξιολογείται ως υπερβολικό.Τ ούτο δε συνάγεται τόσο από την προσωπική αίσθηση των υπαλλήλων που υπηρετούν καθημερινά στο χώρο όσο και από το γεγονός ότι από τους πολυπληθείς επισκέπτες (περί τα 500.000 άτομα ετησίως) δεν έχει υπάρξει ποτέ διαμαρτυρία με αυτό το περιεχόμενο, ούτε έχει αναφερθεί συμβάν επίθεσης των εντόμων με δυσάρεστες για το κοινό συνέπειες.

Επισημαίνεται ότι τόσο οι μέλισσες, όσο και οι νυκτερίδες αποτελούν προστατευόμενα είδη, τα οποία βεβαίως δεν μπορούν να εξοντωθούν ως κοινά ενοχλητικά έντομα.

Β. Ως προς την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων μόνιμου φυλακτικού προσωπικού εκδόθηκε η αριθμ. 8Κ/2018 (19/ΑΣΕΠ/20.7.18) προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ όπου και αναμένονται τα αποτελέσματα για την πλήρωση 137 κενών οργανικών θέσεων του Κλάδου ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Ημερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτων και 49 μόνιμων κενών οργανικών θέσεων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης -Πληροφόρησης, ειδικότητας ΔΕ Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ. Οι θέσεις που έχουν κατανεμηθεί στην ΕΦΑ Αργολίδας είναι στο Μουσείο και χώρο Μυκηνών 2 θέσεις ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου μία 1 θέση ΔΕΦύλαξης – Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων.

Επίσης, σύμφωνα με το αριθμ. 54808/907/11.12.17 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, καθορίστηκε αριθμός θέσεων 14 εκ των εγκριθέντων και συγκεκριμένα 10 θέσεων του Κλάδου ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Ημερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτων και 4 θέσεων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης, ειδικότητας ΔΕ Νυχτοφυλάκων. Για την ΕΦΑ Αργολίδας έχει κατανεμηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο Άργους 1 θέση ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων Αναφορικά με πρόσληψη φυλακτικού προσωπικού ορισμένου χρόνου σας γνωρίζουμε τα εξής:

Tέλος στο πλαίσιο της διαδικασίας που αφορά στον Στρατηγικό Προγραμματισμό Προσλήψεων Προσωπικού, έχει αποσταλεί αίτημα του Υπουργείου μας, για τετραετή Προγραμματισμό Προσλήψεων Προσωπικού ετών 2020-2023 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Τομέας Πολιτισμού (Κεντρική Υπηρεσία, Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες). Στο εν λόγω αίτημα συμπεριλαμβάνονται 300 για τον κλάδο ΔΕ Φύλαξης Πληροφόρησης ειδικότητας Ημερήσιων Φυλάκων Αρχαιοτήτων και 70 για τον κλάδο ΔΕ Φύλαξης Πληροφόρησης, ειδικότητας Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων.

Γ. Η ΕΦΑ Αργολίδας έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα δράσης της για το τρέχον έτος 2019, 95 δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό 3.473.676,79€. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας χρηματοδοτήθηκε από τον Τακτικό Προϋπολογισμό με το ποσό των 529.850,00 € συνολικά μέχρι σήμερα. Μέχρι τέλος Απριλίου, διατέθηκε στην ΕΦΑ Αργολίδας το ποσό των 240.000,00€.

Δ. Για τη λειτουργία αναψυκτηρίου σε υπάρχον κτίσμα εντός του Αρχαιολογικού Χώρου Μυκηνών εκπονείται μελέτη από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Τα πωλητήρια της Επιδαύρου και των Μυκηνών είναι στελεχωμένα με 5 Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου έκαστο και λειτουργούν υπό την εποπτεία μονίμου υπαλλήλου της ΕΦΑ Αργολίδας. Στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΔΣ για την αυτοψία σε πωλητήρια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων ανά την επικράτεια με σκοπό της αναδιαμόρφωση της εικόνας τους και την οργάνωση έκθεσης των πωλητέων ειδών μετέβη σχετικό κλιμάκιο στο πωλητήριο των Μυκηνών την 7η Μαΐου 2019».

 

- Advertisement -

________________