Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΠαναγιώτης Ψυχογυιός: Ευρωεκλογές 2019 "Το στοίχημα της γενιάς μας"

Παναγιώτης Ψυχογυιός: Ευρωεκλογές 2019 “Το στοίχημα της γενιάς μας”

Τέσσερις διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα. Εκλογές για Α’ και Β’ βαθμό αυτοδιοίκησης, για τοπικές κοινότητες και για ευρωεκλογές .

 

Η κάλπη των Ευρωεκλογών δείχνει να είναι και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών κατά τόπους για πολλούς, μια διαδικασία χωρίς βαρύνουσα σημασία. Και όμως έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Χρόνια τώρα βέβαια η πολιτεία δεν έχει κατορθώσει να βάλει μέσα στη ζωή και τη καθημερινότητα μας την πραγματική σημασία του τι σημαίνει να είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίρνονται οι πλέον σοβαρές αποφάσεις για τις τύχες των χωρών της Ένωσης. Οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο έπρεπε να είχαν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον, σε διαφορετική ημερομηνία απ τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, με μόνο γνώμονα την σωστή και πλήρη ενημέρωση των πολιτών για το θεσμό και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Μόνο έτσι οι πολίτες της χώρας μας θα έχουν την ευκαιρία ενημερωθούν σωστά και να αποκτήσουν την ευρωπαϊκή συνείδηση που απαιτείται για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στα κέντρα λήψης των πλέον σοβαρών αποφάσεων για το μέλλον τους.

Έπειτα από µια διπλή κρίση στην Ευρώπη, οικονοµική και κοινωνική, καθώς και την περιπέτεια του Brexit, ιδέες που πιστεύαµε ότι είχαν µπει στο περιθώριο της Ιστορίας βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο. Η Ευρώπη των λαών έχει καταργηθεί στην πράξη, δίνοντας πρόσφορο έδαφος στην Ευρώπη των λαϊκιστών. Πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων ετών είχαν ως συνέπειες την ισοπέδωση του βιοτικού επιπέδου, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την υποχώρηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτήν την κρίσιµη καµπή είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση του δηµοκρατικού και προοδευτικού μετώπου. Ένα κοινωνικό και πολιτικό ανάχωµα στη µάχη κατά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού .Και ταυτόχρονα μια στροφή στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής που θα μπορέσει να οδηγήσει τις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο απ την οικονομική κρίση ,στην φάση της ανάπτυξης.

Η νέα γενιά πρέπει και σ αυτή την μάχη να δώσει το στίγμα της. Η αποχή που μαστίζει τις εκλογικές διαδικασίες και καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά της στη νέα γενιά έχει βαθύτερα αίτια όπως είναι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η απογοήτευση για την πολιτική και η απαξίωση προς τους θεσμούς. Οι νέοι νιώθουν απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα που δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τα προβλήματα που τους ταλανίζουν, ενώ μειώνεται συνεχώς και η εμπιστοσύνη τους προς τους θεσμούς της Πολιτείας μετά και από την αποκάλυψη πληροφοριών για τον τρόπο δράσης διαφόρων ατόμων που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά. Είναι αλήθεια ότι έχει κουράσει πλέον η μετριοκρατία, η αναξιοκρατία και η διαφθορά την στιγμή που καταρτισμένοι επιστήμονες μεταναστεύουν στο εξωτερικό και όσοι μένουν στο εσωτερικό της χώρας αντιμετωπίζουν είτε την ανεργία είτε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Είμαστε η γενιά που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που δίνονται πολλές ευκαιρίες και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούμε πιο εύκολα να ταξιδέψουμε, να σπουδάσουμε, να γνωρίσουμε άλλους κόσμους, άλλους πολιτισμούς. Από την άλλη, η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας την τελευταία δεκαετία ,η ανεργία των νέων, οι χαμηλοί μισθοί και η εργασιακή ανασφάλεια απογοητεύουν την νέα γενιά μετά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για σπουδές και προσόντα, πράγμα που πολλές φορές βαραίνει το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις πολιτικές που ασκούνται στις χώρες-μέλη.

Γι αυτό λοιπόν η γενιά μας πλέον έχει την ανάγκη από ρεαλιστικές προτάσεις και πολιτικές που θα απαντούν στα αδιέξοδα της σύγχρονης εποχής. Έχει ανάγκη από προοδευτικές πολιτικές στην Ευρώπη και στο εσωτερικό που θα στηρίξουν τις παραγωγικές δυνάμεις και με διαφάνεια και αξιοκρατία θα αποκαταστήσουν τις κοινωνικές ανισότητες που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Οι αντιπρόσωποι μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχουν ως προμετωπίδα τις διεκδικήσεις της σύγχρονης εποχής, ώστε η χώρα μας να επιστρέψει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά και να επιστρέψουν πλέον οι νέοι επιστήμονες μας στην Ελλάδα δίνοντας τους την ευκαιρία να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Οι Ευρωεκλογές στις 26 του Μάη είναι μια ευκαιρία να δείξουμε με την ψήφο μας και την συμμετοχή μας ότι διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η Ευρώπη χρειάζεται  ενεργούς πολίτες και αυτοί οι ενεργοί πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν από το μέλλον, την Ευρώπη και τους πολιτικούς της. Θα παλέψουμε για τα όνειρα μας με την γενιά μας μπροστά. Διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή και όχι απλά την επιβίωση μέσα από πολιτικές επιδομάτων. Διεκδικούμε την ανοιχτή Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και των ίσων ευκαιριών για όλα τα μέλη της απέναντι σε λαϊκίστικες και ακραίες φωνές.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας, καλούς αγώνες!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ