Τέσσερις τρόποι να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών

- Advertisement -

Αρκούν μικρές αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

- Advertisement -

Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης καρδιακής νόσου και καρκίνου του εντέρου.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των υπηρεσιών υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, εντούτοις λιγότεροι από τους 1 στους 10 επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο. Το γεγονός αποδίδεται στις δίαιτες με χαμηλών υδατανθράκων που είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το φαγητό που καταναλώνετε.

Για παράδειγμα, ένα μήλο περιέχει περίπου 2-3 γραμμάρια φυτικών ινών, και ένα bagel περίπου 4 γραμμάρια.

Δείτε τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε.

-Οι απλές και μικρές αλλαγές μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψη φυτικών ινών, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε ριζικά τη διατροφή σας. Απλώς, προτιμήστε δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης προκειμένου να πετύχετε τον στόχο σας.

-Προσθέστε σταφίδες στα δημητριακά, ξηρούς καρπούς στις σαλάτες και όσπρια στο κρέας. Για παράδειγμα, μία μερίδα ρεβίθια περιέχει περίπου 7 γραμμάρια φυτικών ινών και μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την ποσότητα κρέατος που καταναλώνετε

-Είναι καλύτερο να καταναλώνετε φρούτα παρά να τα μετατρέπετε σε χυμούς, προκειμένου να αποφύγετε τη ζάχαρη. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάτε το μπλέντερ και όχι αποχυμωτές, για να ετοιμάσετε smoothies που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

-Για να αποφύγετε προβλήματα του πεπτικού, όπως φούσκωμα και αέρια, είναι σημαντικό να αυξάνετε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών. Παράλληλα, προσπαθήστε να καταναλώνετε πολλά υγρά σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Πηγή: onmed.gr

 

 

- Advertisement -

________________