Επικρίνουν την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

- Advertisement -

Ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, επέκριναν την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει η αντιπολίτευση.

- Advertisement -

 

Οι δύο αυτοί θεωρούνταν σημαντικά στελέχη του AKP, ενός κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002 στην Τουρκία, διατύπωσαν τις επικρίσεις αυτές σε μηνύματα που ανήρτησαν την Τρίτη το βράδυ στο Twitter.
Ο Γκιούλ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 ως το 2014, συνέκρινε την ακύρωση, τη Δευτέρα από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, της νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης με την μη επικύρωση, το 2007, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της δικής του εκλογής ως προέδρου της Δημοκρατίας επειδή δεν είχε επιτευχθεί η προβλεπόμενη απαρτία των 367 βουλευτών.
«Αυτό που αισθάνθηκα το 2007 με την άδικη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το αισθάνθηκα και όταν ένα άλλο ανώτατο δικαστήριο, ανακοίνωσε την απόφασή της. Είναι λυπηρό που δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», έγραψε ο Γκιούλ.

Ο Νταβούτογλου, ο οποίος κατείχε τη θέση του πρωθυπουργού από το 2014 ως το 2016, πριν ο Ερντογάν τον σπρώξει προς την έξοδο, εκτιμά πως η απόφαση της YSK ήταν ένα πλήγμα για την τουρκική δημοκρατία.
«Η θεμελιώδης αξία της πολιτικής παράδοσής μας οφείλει να είναι η εγγύηση πως η βούληση του λαού αντανακλάται στις κάλπες. Όποια κι αν είναι τα προσχήματα και οι λόγοι, τα γεγονότα που ακολούθησαν τις εκλογές της 31ης Μαρτίου και η απόφαση της YSK κατέφεραν πλήγμα σε μία από τις θεμελιώδεις αξίες μας», προσέθεσε.

Οι Γκιούλ και Νταβούτογλου έχουν πολλαπλασιάσει τελευταία τις επικρίσεις εναντίον των μεθόδων του Ερντογάν και του κόμματός του. Καθώς στο παρελθόν βρίσκονταν κοντά στον αρχηγό του κράτους, οι δηλώσεις τους έχουν κάποιο βάρος στην Τουρκία.

 

- Advertisement -

________________